De torenflat van het nieuwe Erasmus MC in Rotterdam is de lucht ingeschoten, met dank aan de inzet van een zogenoemde hijsloods. Dankzij deze met vijzels omhoog klimmende overkapte werkplaats kon er vrij van weersinvloeden worden gewerkt. Vandaag vieren Erasmus MC en de Bouwcombinatie Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw Grote Projecten en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten) het bereiken van het hoogste punt van de 120 meter hoge toren.
Opbouw
De loods werd ontwikkeld en gebouwd met Civiele technieken deBoer – Spanlift bv, civiel betonbouwer en specialist op het gebied van vijzeltechniek. Hij bestaat uit een spantconstructie met een stalen dak en witte stalen gevelpanelen en heeft een eigen gewicht van 450 ton. De loods steunde op twee liggers die weer afsteunden op vier raamsparingen van de hoogbouw. Dat kon omdat de toren een gevelbuisconstructie is waarbij de grote gevelelementen voor 92 procent bijdragen aan de stabiliteit van de toren.
Met de bovenloop-hijskraan die in de voorzijde van de 60 meter lange en 25 meter brede loods over kraanrails rijdt, werden de gevelelementen naar boven gehesen; met de tweede kraan, een bovenloop-montagekraan, konden ze naar de juiste plaats worden gebracht.
De bouwcombinatie deed een week over een bouwlaag. Het weerverlet was praktisch nihil. De hijsloods is inmiddels weer gedemonteerd en inzetbaar voor andere projecten. De eerste fase van de nieuwbouw – ontworpen door EGM architecten – duurt tot 2013. De nieuwbouw moet helemaal klaar zijn in 2017.
Meer over de hijsloods in Bouwwereld 10. Vraag hier een gratis proefnummer aan.
(Openingsfoto: Rico Wijnen)