Op de tekening leek het zo mooi, naar binnen draaiende ramen naast elkaar. Jammer dat de constructeur later heeft bedacht dat er nog metalen kolommen voor moesten komen. Omdat het raam nu alleen nog maar op een klein kiertje kan heb je in ieder geval een erg goed inbraakwerend raam.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl
@ Niels
Wat jij nu stelt kan zo zijn, maar uit eigen ervaring, het is ook afhankelijk van de opdrachtgever, welke afspraken zijn er gemaakt.
De opdrachtgever waar ik mee heb te maken gehad (zie mijn vorige reactie) zei me, Jaap, alle ramen moeten gewoon open kunnen, want ik heb nu wel een plan voor scheidingswanden, grote en kleinere kamers, maar, dat kan best over een paar jaar weer wijzigen, en als ik een kleine kamer heb, wil ik vrij zijn, om de bureau’s te kunnen opstellen, en dan kan het best wel eens zo zijn dat 1 of meerdere ramen vanwege opstelling bureau’s moeilijk bereikbaar zijn, dat is dan wel zijn eigen feestje, maar dan moet een ander raam gewoon altijd te openen zijn, en niet door een onlogische bouwkundig debacel dat niet zijn.
Je kunt die opdrachtgever een zeikert vinden, maar voor mij had ie helemaal gelijk, hij wou daar volledig vrij in zijn, en we moeten daar niet te makkelijk over denken, het is wel zijn poen, hij betaalt voor iets wat ie niet of half krijgt, en vandaar dat bij ons toen die paddenstoel vloer is ontstaan.
@Jaap van den Bosch
Ik kan mij niet voorstellen dat er tussen het gedupeerde kozijn, en het kozijn direct rechts hiervan een wandje geplaatst gaat worden. Dus heb je minimaal 2 kozijnen in één ruimte. 1 die kan kiepen, en 1 die volledig open kan en kan kiepen. De rest van de kozijnen ondervindt geen hinder van kolommen zo te zien.
@ vd Velde. Ik heb de zelfde situatie in mijn pand en de bouwer vertelde dat er niets meer aan te doen was zal een foto uploaden.
In dit pand is erg veel mis blijkt achteraf de vloeren zijn los gestort en zouden enige zetting kunnen krijgen dit is inmiddels 30 centimeter en de aannemer ongrijpbaar door uitspraak rechter er was buiten de termijn van 1 jaar pas geklaagd.
@ Dick van de Velde
Het gaat er niet om of we ons er druk over maken, dat is het idee hierachter niet, het gaat om een visie geven op een situatie.
(jij koopt morgen een nieuwe keuken, en bij plaatsing blijkt dat 1 van de deurtjes niet open kan, om wat voor reden dan ook, nou zegt die verkoper, het deurtje ernaast kan toch open, dan kun je de spullen er toch daarvanuit zo inschuiven, dus wat zeur je nou? geloof je het zelf dat je dan ook zo reageert als nu?)
Het is natuurlijk alleen anders als dit met opdrachtgever van te voren zo is overeen gekomen, maar dat weten we dus niet, en geven mensen een reactie op wat ze nu zien, en wat de verdere logica hierin is.
En je kunt wel meer te openen ramen zien op de foto, maar het werk is niet af, dus eventueel nog te plaatsen scheidingswanden om de ruimten in te delen??
Was er vorig jaar niet een soortgelijk geval gemeld? Of is deze bouwfout gewoon schering en inslag?
Maken we ons hier nu zo druk om? Ik zie op de foto dat er nog veel meer ramen open kunnen dus voor ventilatie is het niet nodig. Kan me ook niet voorstellen dat nadat de ramen zijn geplaatst de constructeur nog een kolom bedenkt. Dus vooraf niet zo goed op tekening gekeken. Daarbij voor het aanzicht is het wel fraai en niet een kozijn zonder raam.
zo’n situatie heb ik ook mee gemaakt, ja alleen op papier dan eventjes, een gebouw 12,5 meter breed, met 3 kolommen per stramien, 1 aan iedere gevel, en 1 in de midden,en daarover steeds een betonbalk, maar architect wilde ook het beeld van aan elkaar gekoppelde kozijnen, en niet met stroken t.pl.v. de kolommen, was in dat geval beton.
De constructeur, de architect en ik zegt de gek bij elkaar gaan zitten, en uiteindelijk kwam er witte rook uit de schoorsteen, het werd een paddestoelvloer, met nu 2 kolommen (wel iets zwaarder) per stramien, op circa 2,5 meter uit de gevel, alles opgelost.
dit project is dan wel staal, maar soortgelijks zou je toch ook in de vloerconstructie moeten kunnen bedenken middels overkraging o.d., tenzij het niet kan vanwege het gebruik van de plattegronden.
Maar op zich goed oplosbaar, je moet het wel allemaal van te voren bedenken, of men wist het hier wel, en vond het zo ook wel goed, dat kan natuurlijk ook.
euhm… ik twijfel nu even of het geen houten kozijnen zijn; dan gaat mijn eerdere reactie natuurlijk niet op.
behoorlijke fout van de constructeur als hij later zo’n zware kolom er bij bedenkt. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit bedacht wordt als de bouw al zover gevorderd is, immers de verdiepingsvloeren etc. zijn al gereed eer de aluminium kozijnen ingemeten worden.
Als dit tijdens het inmeten niet geconstateerd is dan zit eerder daar de fout.
hebben we dit niet al eerder gezien, vanuit een andere hoek gefotografeerd?
inderdaad, dit is misschien niet fout maar het is gewoon zo onlogisch dat het er lelijk van wordt.
De info die bij de foto staat komt rechtstreeks van de uitvoerder. De constructeur vond later dat er nog een extra kolom bij moest, en die is toegevoegd. Het klopt dat de kiepstand nog wel werkt, het is dus geen geweldige ramp, maar het blijft er knullig uitzien. Waarom geen vast raam?
Wellicht een rare gedachte, maar misschien is dit wel een bewuste keus geweest? Als je een consequent gevelbeeld hebt met repeterende raampartijen dan ga je dat niet snel op de kop gooien vanwege een enkele kolom. Op het eerste gezicht kan de kiepstand van dat raam ook gewoon gebruikt worden…
Verkeerde volgorde, de constructeur heeft dit niet later bedacht, hooguit naderhand de profielzwaarte.
Coördinatiefout op de tekenkamer.