Ga naar hoofdinhoud

Dampopen voegen hebben ook nadelen

In Amersfoort staat sinds vorig jaar een nieuw gebouw van de Hogeschool Utrecht (HU), ontworpen door DP6 architectuurstudio te Delft. Het heeft een in het oog springende rode keramische gevel. Deze bestaat uit tegels, gelijmd op XPS-isolatie. De tegelvoegen zijn dampopen en laten dus vocht door, maar ook kalk. Dat is volgens gevelanalist Nico Hendriks aan de gevel goed te zien.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

8 reacties op “Dampopen voegen hebben ook nadelen

  • vincent

    Mijnheer Hendriks houdt ervan om de architect altijd met naam en toenaam te vermelden. Dat lijkt me heel vervelend als er van het bestek en wordt afgeweken met goedkeuring van iedereen.

  • @Jaap van den Berg
    We zijn het eens, echter ik schreef niet dat de glazenwasser moet inspecteren, ik vindt dat hij ook kan kijken, signaleren, is maar hoe je het afspreekt.

  • Jaap van den Bosch

    @ Rob van Beek
    Ik begrijp je gedachte, maar om verder te kunnen oordelen zouden we meer informatie nodig hebben, en die hebben we niet, want als het bestek waar de architect vanuit was gegaan een totaal product heeft voorgeschreven, fabriekmatig onder goede conditieonele omstandigheden vervaardigd, met de attesten van geschikt voor 50 jaar, dan had de opdrachtgever er buiten het schoon maken om geen om kijken naar, logisch ook een keramisch product, het is toch geen karton, maar de aannemer heeft een ander voorstel gedaan, dat zou in principe gelijkwaardig moeten zijn, maar en dat heb ik ook wel mee gemaakt, door een voor hem aantrekkelijker manier van werken, krijgt de opdrachtgever ook wat poen terug, en dan is het uiteindelijk helaas pindakaas voor de school, en dan ook terecht, maar dat weten we allemaal niet.
    En tot slot, met alle respect voor de glazen wassers, maar dat lijkt me nu niet de partij die tevens de boel gaat inspecteren, die jongens staan per m2, en zoef zoef zoef ze zijn alweer op de volgende etage, dat zal lijkt mij echt apart moeten, die gaan niet wachten op een inspecteur die gaat controleren en of onderzoeken.

  • @Jaap van den Bosch
    Monitoren, schoonmaken, onderhoudsplan, uitvoeringsplan, verantwoorde partij en risico’s. Wie gaat dat betalen? Om met het laatste te beginnen, dat het geld gaat kosten is duidelijk, helaas voor de beheerder, maar de Hoge School zal in eerste instantie zelf moeten monitoren en daar ook de kosten van moeten dragen. Immers het is goed, zit vast en er is dus geen garantie probleem voor wat loskomen betreft. Komen de tegels binnen de afgesproken garantie termijn los dan gaat de aannemer opdraaien voor de kosten en kun je ook aangeven dat het monitoren betaald moet worden. Overigens als er vorstschade ontstaat hoeven de tegels nog niet los te komen. Ik zou in eerste instantie denken aan een jaarlijks visuele inspectie in het voorjaar met bijvoorbeeld een hoogwerker of glazenwas installatie. De bevindingen maken uit wat het vervolg is. Schoonmaken kan wellicht gelijk met het bewassen van het glas. Overigens ook dan kan gelijk naar de tegels gekeken worden. De kosten blijven dan tot een minimum beperkt. Vraag is of er nog een borgstelling mogelijk is zodat opdrachtgever gevrijwaard wordt voor dergelijke risico’s?

  • Jaap van den Bosch

    @ Rob van Beek
    Wat jij bedoelt is het onderdeel “monitoren van de gevel”, ja, dan krijg je een onderhoudsplan, en een uitvoeringsplan, waarbij er dus neem ik aan een verantwoordelijke partij in beeld komt, want wie is er verantwoordelijk als er tussen de tijden van monitoren alsnog tegels naar beneden komen, en mensen raken.
    Zo’n plan zou kunnen, maar lieve zoete gerritje, wie gaat dit betalen?
    Want was niet de gedachte een keramische gevel moet duurzaam zijn, en zonder veel kosten, alleen wat schoon maken zo nu en dan verder heel, heel lange tijd mee gaan??

  • tom voshol

    Is aan deze gevel nog wat te verpesten dan? Wat een ongelooflijk lelijk ding staat daar.

  • Vochtophoping achter het glazuur, dat is waar men bang voor was, zo staat er geschreven. Dus dampopen voegen met als gevolg kalkuitbloei. Als er geen vocht transport is achter de tegels dan kunnen de tegels eraf vallen bij vorst, of we gaan barsten zien in de tegels. Lijkt mij een gevel die veel zorg behoeft in de toekomst, immers met bouwbesluit 50 jaar kun je beter een goed onderhoudsschema opzetten en de damp diffusie blijven controleren, anders vriezen ze er alsnog af. Wellicht kun je kalkvlekken mits je er tijdig bij bent redelijk verwijderen van het glazuur. Met een goed onderhoudscontract kun je en schoonmaken en inspecteren.

  • Jaap van den Bosch

    Dat lijmen op het werk van gevel tegelwerk daarvan zijn de (komo) attesten zo’n 2 jaar geleden ingetrokken.
    Het vertrouwen dat die handel op deze wijze aangebracht die bedoelde 50 jaar aan de gevel en ook als plafond blijft hangen is er dus niet.
    Dat is dan allemaal onbekend bij aannemer, architect die aanvankelijk dus juist begon, laat zich om lullen door die aannemer, en alle overige partijen die er mee te maken hebben gaan er niet geremd door enige kennis van zaken mee akkoord, en niemand die zich afvroeg waarom komo die certificaten heeft ingetrokken?
    Als het zo is gegaan, dan is de totale deskundigheid eh, eh, tja, die is er dan niet, waarschijnlijk managers en overige projectleiders genoeg, maar waar is de echte bouwkundig opzichter??

    en de rest, die tegelfabrikant, dat baksteencentrum, en de verdere toezichthoudende instanties, ze stonden erbij en keken er naar, en niemand die ook maar het idee kreeg hoe zit dat met die 50 jarige termijn uit het bouwbesluit??
    Als het werkelijk is zoals het artikel schrijft, waar bevindt zich hier dan de echte kennis bij zo’n ontwikkeling?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.