De faculteit bouwkunde van TU Eindhoven gaat de betrouwbaarheid en nauwkeurige voorspelbaarheid van staalvezelbeton als constructief bouwmateriaal wetenschappelijk toetsen in een proefproject. Ook de economische geschiktheid en duurzaamheid van staalvezelbeton voor toepassing in woningbouwcasco’s worden getest.
Proefcasco’s worden gebouwd op het DuBo-park van de universiteit. Deze zullen worden beproefd totdat ze bezwijken om aan te tonen dat de wand- en vloerconstructies zich wat betreft stabiliteit, doorbuiging, scheurvorming en draagkracht gedragen zoals berekend. Tot slot wordt de recycling getest. Voor zover bekend is nog nergens ter wereld een dergelijke proef gedaan.
Bouwkundige grenzen
De proef bestaat uit twee fasen. In eerste fase wordt een eenvoudig casco gebouwd, met afmetingen en vormen zoals gebruikelijk in gietbouw. Bij goed resultaat zullen in de tweede fase meer ambitieuze casco’s worden gebouwd en beproefd, waarbij de bouwkundige grenzen worden opgezocht en nieuwe architectonische mogelijkheden worden verkend.
Onderheid
Het proefproject bij de TU Eindhoven richt zich ook op onderheide bedrijfsvloeren van staalvezelbeton. In de eerste fase wordt de begane-grondvloer uitgevoerd als een bedrijfsvloer op palen. Nadat het casco is beproefd en verwijderd, zal de vloer worden beproefd.
De voorschriften voor bedrijfsvloeren, met name CUR-Aanbeveling 111, bepalen nu dat boven paalkoppen een ponswapening moet worden voorzien. Getoetst zal worden of die verplichte ponswapening nu werkelijk iets bijdraagt aan de veiligheid of niet.
Vakgroepen
De bouw van de eerste fase start in maart dit jaar. Beproeving van het casco gaat plaatsvinden medio juni 2010; in september volgt dan de beproeving van de begane-grondvloer.
De verbinding wand-verdiepingvloer van een casco in staalvezelbeton – bepalend voor de stabiliteit – zal worden getest op proefstukken in het laboratorium van de TU.
Fotoserie
Bouwwereld schreef al eerder over het gebruik van staalvezelbeton in meerlaagse bouw in Tallin, Estland. Daar werd de Rocca Al Mare Office Tower met 17 verdiepingen gerealiseerd. Bekijk hier een fotoserie over het beton met daarbij twee afbeeldingen van een proefopstelling.
Partners
Initiatiefnemers van het proefproject van de TU/e zijn de brancheorganisaties VOBN/Gietbouwcentrum en Cement&BetonCentrum, dat ook de coördinatie tussen de verschillende adviesbureaus en bedrijven zal verzorgen.
Deelnemende adviesbureaus zijn ABT adviseurs in bouwtechniek, BAS research & technology en Complan Projectmanagement. Uitvoerende bedrijven zijn Van Berlo voor de vloer op palen en BAM Woningbouw en Van Geest Betontechniek voor de casco’s.
De staalvezelbetonmortel zal worden geproduceerd en geleverd door Mebin en Cementbouw, met gebruik van staalvezels van Bekaert en ArcelorMittal. Inpijn-Blokpoel levert de geotechnische informatie voor de bouwlocatie.