Ga naar hoofdinhoud

Nieuw cement met 97% kleinere CO2-footprint

Aan de Drexel Universiteit in Philadelphia (VS) is een nieuw soort cement ontwikkeld dat een 97 procent kleinere CO2-footprint heeft dan traditioneel portlandcement. Dat meldt de universiteit op zijn website. Het recept dat de onderzoekers hebben gepubliceerd, kost minder energie om te produceren en is kosteneffectiever. Het cement maakt gebruik van ijzerslakken, een restproduct van de ijzerindustrie, en kalksteen. Er is geen hitte nodig voor de productie. Hierdoor ontstaat volgens Dr. Michel W. Barsoum van de Drexel Universiteit een cement dat 40 procent goedkoper is dan portlandcement en een 97 procent kleinere CO2-footprint heeft.

Rome

Het cement lijkt volgens Dr. Alex Moseson meer op cement dat in het oude Rome werd gebruikt dan op Portlandcement. “Hoewel we de komende 200 jaar niet zullen weten of ons cement net zo lang meegaat als Romeins cement, geeft het ons een idee van de sterkte op de lange termijn.”

Barsoum zegt dichtbij een commerciële doorbraak te zijn, omdat het product vlakbij goedkeuring volgens de ASTM C1157 standaard is, een norm voor cementachtige producten. Daarna volgt de marktintroductie via Greenstone Technologies.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Nieuw cement met 97% kleinere CO2-footprint

  • bos

    DE Romeinen ontdekten dat stukjes vulkanisch gesteente oa.te vinden op hun stranden hun traditionele cement veel sterker maakte.De structuur lijkt veel op die van botten.Een dijbeen is sterk genoeg om een traditionele VW kever te dragen. De kennis van Staal om de treksterkte van “beton”te creeren was hun niet bekend.
    Dit romeinse beton deed zeker niet onder aan deze nieuwe vinding en was minstens zo co2 neutraal .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.