Verhoeff: “De waterwoonmarkt professionaliseert zich momenteel in hoog tempo. Dat betekent op termijn dat er steeds meer drijvende woningen moeten worden getoetst aan het Bouwbesluit. Enerzijds ontbreekt het aan eenduidige afspraken bij de toepassing en handhaving van bouwregelgeving en anderzijds is er behoefte aan privaatrechtelijke afspraken tussen bedrijven onderling binnen de sector.
Hierbij zal de markt zelf met oplossingen moeten komen. SEV en Stichting Leven met water (en binnenkort ook het ministerie van VROM) hebben hiertoe een rapport met aandachtspunten opgesteld.”
Aanvullend
En normen lossen dat probleem op? Verhoeff: “Ja. De overheid kan- bijvoorbeeld in het Bouwbesluit zelf naar normen verwijzen. Dat maakt toetsing gemakkelijker. Als aanpassing van het Bouwbesluit niet nodig is, kunnen marktpartijen in privaatrechtelijke sfeer ook gewenste aanvullende afspraken rond drijvend bouwen met elkaar vastleggen in NEN-normen. Normen bevorderen innovatie en eenduidigheid en zorgen voor transparantie en efficiency.”
Europa
Zijn er in Europa al normen op het gebied van drijvend bouwen? Verhoeff: “Nee en dat is ook een voordeel. De Nederlandse normen kunnen de opmaat zijn voor Europese normen. Door nu te beginnen hebben we een voordeel in Europa, wat interessant kan zijn voor Nederlandse ondernemers. Nederland zou deze voortrekkersrol voor ‘wonen in een delta’ goed kunnen vervullen.”