De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) introduceert een keuring voor de ventilatieprestatie in een woning: de ventilatieprestatiekeuring (VPK). De VLA sluit hiermee aan bij onlangs gemaakte afspraken tussen de politiek en de bouwsector over de verbetering van het binnenmilieu. Zo is er vastgelegd dat woningen vanaf 2015 opgeleverd moeten worden met een mechanisch ventilatiesysteem dat aan alle vastgestelde kwaliteitseisen voldoet en moeten bewoners uitleg krijgen over de werking van dat systeem. Bij de VPK worden niet alleen het ontwerp, de installatie en de prestatie van een systeem gecontroleerd, maar ook de instructie aan de bewoners wordt onder de loep genomen. Om de keuring onder de aandacht te brengen, kunnen projectontwikkelaars en woningcorporaties nu een gratis keuring krijgen. De actie geldt voor maximaal 1.000 woningen.
Nieuwe keuring voor ventilatie
18 september 2012
4 reacties op “Nieuwe keuring voor ventilatie”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Je mag er vanuit gaan (hopen) dat de ventilatiecapaciteit van een mechanisch ventilatiesysteem voldoende is om de CO2 concentratie niet te ver op te laten lopen. Bij het vaststellen van de ventilatiecapaciteit wordt (hopelijk) rekening gehouden met de comfortklasse wat betreft maximale luchtsnelheid en geluidsnivo. De situatie die ik beschrijf doet zich voor in bijzondere situaties, waarbij de CO2 concentratie onverhoopt te ver oploopt, bijv. omdat er meer mensen langer in een ruimte verblijven dan is voorzien bij de capaciteitberekening. In die gevallen word je door een CO2 indicator gewaarschuwd en is het aan te raden om tijdelijk een (extra) raam open te zetten om het comfortnivo te vergroten! De eventuele toename van verkeerslawaai moet je dan even voor lief nemen..
@ W.Smits van Oyen
Ik zie in jouw reactie dat je aanvullende maatregelen ziet in de vorm van het bijvoorbeeld extra openen van ramen,of roosters als het boven een aantal ppm uitkomt.
Alleen ventilatie technisch kan dat natuurlijk om die concentratie naar beneden te krijgen, maar ga je nu met dit soort maatregelen niet voorbij aan de nodige andere zaken.?
Als je dit zo doet, en voor de basis ventilatie overgaat tot het openen van ramen, wat blijft er dan nog over van de vereiste comfort klasse met die genoemde luchtsnelheid die een maximum kent, en wat blijft er over van het gestelde geluidsnivo binnen vanuit bouwbesluit of arbo? gestel je hebt suskasten in de gevelkozijnen vanwege verkeerslawaai, als je dan met te openen ramen bij moet gaan vetileren, tja, wat heb je dan nog aan die suskasten? en vraag me af ga je niet wat te gemakkelijk voorbij aan dit soort zaken, hoe zie je dat?
Een Ventilatieprestatiekeuring (VPK)is helaas slechts een momentopname. Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering (rood boven 1.200ppm) en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten (lees: ziekteverzuim) en het verbeteren van de prestaties!
Ik reageer op het aanbod voor een gratis keuring van de ventilatieprestatie. Onze Stichting biedt woonruimte en dagopvang aan circa 8000 verstandelijk gehandicapten. Er worden jaarlijks diverse woningen, kantoren etc gebouwd door de afdeling Vastgoed. Ik zou graag willen dat de ventilatieprestatie van een van deze nieuwbouwprojecten wordt gekeurd want er zijn altijd veel klachten op dit gebied.