Een standaard KVT-kozijn met sponningen van 17 mm voldoet ruim aan de gestelde randveiligheidseisen van 30 minuten brandwerendheid. Een opschaling naar 25 mm, zoals de brandweer die vaak voorschrijft, is voor dit doel daarom niet noodzakelijk. Dit blijkt uit brandtesten bij Efectis in Rijkswijk.
Op 17 en 19 oktober werden een naar buitendraaiend raam in combinatie met een vastglasvlak (buitenbeglazing) en een draaivalraam in combinatie met een vast glasvlak (binnenbeglazing) getest. Om de houten kozijnen minimaal 30 minuten brandwerend te maken is slechts een beperkt aantal maatregelen genomen ten opzichte van de standaard KVT houten kozijnen. Zo zijn de kozijnen voorzien van brandwerend isolatieglas, brandvertragende kaders en 1 meter opschuimend materiaal voor het draaivalraam. De brandwerendheid werd zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen getest. Van binnen naar buiten voldoen de standaard KVT-gevelelementen ruimschoots aan de gestelde eis (30 minuten) met gewenste overwaarde (6 minuten). Van buiten naar binnen werden extreem goede resultaten gehaald. Het draaivalraam haalde de 45 minuten. Het naar buitendraaiende raam zelfs meer dan 60 minuten. De rookontwikkeling bij de brandtesten was minimaal.
De brandweerregio’s hebben in verband met de veiligheid een voorkeur voor houten kozijnen met sponningen van 25 mm of meer om aan de geldende regelgeving te voldoen. De testen bij Efectis tonen aan dat de gewenste resultaten ook met het standaard KVT-kozijn ruimschoots zijn te halen. Het officiële rapport van Efectis Nederland b.v. en de uitbreidingen worden in de loop van december 2012 verwacht. Het rapport wordt aan lidbedrijven van de NBvT ter beschikking gesteld ter onderbouwing van het KOMO-certificaat voor brandwerende kozijnen.
soortelijk gewicht van Vuren is 580 kg/m3, even googelen Hans.
Voor attesten of kwaliteitsverklaringen wordt vaak hardhout icm een sponning van 25 mm gehanteerd.
Standaard Vuren van 500kg/m3 ??
Waar koop je dat ??
interressante test met een opmerkelijke uitkomst. Hoe is de brandweer ooit aan de eis van 25 mm sponningdiepte gekomen?
En wordt deze sponningdiepte ook nog getest bij deurkozijnen? Wat voor hout is hier toegepast?
laten we dan duidelijk zijn: de tekst “standaard kvt kozijn” katern 31 tabel 1 staan nogal wat houtsoorten. vermeldt dan meteen ook de houtsoort+massa.
Ik denk niet dat de kozijnen van aanmaakhout waren.
het kozijn is gewoon van standaard vuren =500kg/m3 ?