Sommige zonweringleveranciers schijnen te denken dat het altijd mooi weer is als de zon schijnt. De praktijk is anders. Soms waait het hard en soms regent het zelfs als de zon schijnt. Het resultaat daarvan is op diverse plekken te zien aan deze zonwering.
Zonwering
25 januari 2013
11 reacties op “Zonwering”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
Nog niet gelezen in de reacties: het doek voor screens is in verschillende gewichtsklassen verkrijgbaar. Kijkend naar het doek rechts boven op de foto(“gemakkelijke” plooien) en het “buiken” van de overige screens zou de conclusie kunnen worden getrokken dat het gebruikte doek (veel?) te licht is. Een zwaardere klasse zou strakker hangen en minder reageren op wind. Dit los van de andere gesignaleerde mankementen. Noem een goede gewichtsklasse in het bestek en er is gegarandeerd een probleem minder!! Standaardtekstje gebruikt?
richard snapt niet hoe het werkt in de bouw en hoe dit soort problemen ontstaan.. Het is namelijk precies zoals WAK de Jong zegt en de oplossing hiervoor is precies wat Cornelis Prul en Leon zeggen. Neem het onderhoud mee in de aanbesteding, dan heb je dat probleem van John ook niet meer.
Het bestek moet worden afgeschaft en samen vanuit de eisen van de klant het project realiseren. Betrek de kennis van Ramon Sneek en de aannemer vroeg in het ontwerp. Hierdoor worden dit soort stomme fouten voorkomen.
@Leon, ‘Lean’ is heel breed, maar ‘Lean bouwen’ komt altijd neer op samenwerken. Een grote fout die gemaakt wordt over BIM is dat het vooral als (3D) software wordt opgevat, terwijl het voornamelijk een manier van samenwerken is vanuit en naar 1 geheel.
— “BIM is about 10% technology and 90% sociology and yet today 90% of the focus in training, education and media has been on the innovative and admittedly visually appealing technology, or equally on the business model and value proposition of BIM.” C. Hardy, Director, Office of Project Delivery at GSA Public Buildings Service Minnesota —
BIM is een hulpmiddel om Lean te bouwen.
Windvaste zonwering.
Helaas blijkt dat kennis van professionele zonwering nog niet overal bekend is. Deze zonwering is een type buiten zonwering screen. De uitvoering op de foto is geen windvaste uitvoering, dit betekend dat deze zonwering kapot kan waaien vanaf circa 4 tot 5 Bfr.
Er zijn ook windvaste screen beschikbaar, welke getest zijn tot meer dan 100 Km/u.
Helaas wordt in een gemiddeld bestek alleen de kleur van het doek en de bediening omschreven en dus niet de windvastheid.
Dan komen er dus dit soort producten in een project met alle gevolgen van dien. Volgens mij geen bouwfout maar gebrek aan kennis over zonwering.
Raymond Sneek
voorzitter branche organisatie ROMAZO
Leuk jullie reacties te lezen. Zelf maak ik ook gebruik van deze schermen, toevallig is gister de glazenwasser langs geweest met zijn ladder (2 hoog ) deze weet altijd wel de onderbalk uit de rollers te drukken maar helaas niet meer terug. gevolg mijn scherm klappert alle kanten op. Het gaat hier om een aanleun woning van een bejaardenhuis. je begrijpt dat ik de glazenwasser al eens heb aangesproken hierop, reactie : dan moet je ze maar omhoog doen. Mijn vraag hierop: waarom laten jullie niet weten wanneer jullie komen? antw. glas.: Daar zien we geen reden voor jullie zijn toch altijd thuis als bejaarden zijnde… verdere discussie zal ik jullie besparen. Je begrijpt dat ik hem de oren wel even wilde wassen.
Zijn werkgever beloofde dat er op gelet zou worden dus misschien dat we onze schermen heel kunnen houden.
Geen bouwfout, geen gebruikersfout maar een 3e partijfout
Klopt Cornelis, maar het lijkt op deze site de laatste tijd normaal te zijn om op basis van beperkte aannames direct conclusies te trekken. De hele bouwcultuur wordt steeds egoïstischer, ben je klaar met je onderdeel dan gaat het boeltje over de schutting en mag de volgende zich er mee redden. Vervolgens willen we al die ellende op gaan lossen met LEAN en BIM… Het begint met samenwerking tussen opdrachtgever, architect/adviseurs en vervolgens de aannemer. Iedereen heeft zijn eigen inzichten en belangen, laten we daar eens voor open staan i.p.v. alles met oogkleppen te bekijken. Wederzijds respect en begrip leidt doorgaans tot de leukste bouwprocessen met het beste eindresultaat.
Pas heb ik m’n dakraam open laten staan toen het ging regenen. Had ik toch waterschade moeten claimen bij de aannemer als ik af ga op de reacties hier voor.
Bij deze “bouwfout” zijn inderdaad verkeerde keuzes gemaakt. Wiens fout dat is kunnen we op de foto niet zien. We kunnen ook niet zien hoe hoog dit zit. We weten niet wie geadviseerd is door wie. Jammer dat er in reacties hier voor toch al mensen veroordeeld zijn…
Maar ik hoop dat we van deze foto toch leren samen de juiste keuzes te maken. En vooral niet direct met een opgeheven vingertje vanaf de zijlijn te (ver)oordelen!
@richard
Net even anders…
Architect schrijft het verkeerde voor in zijn bestek
Aannemer bied ander product tegen meerprijs
Opdrachtgever vindt dit te duur
Screens uit bestek worden geplaatst
Eigen risico opdrachtgever maar eigenlijk fout architect
Vaak is het een combinatie van:
Aannemer vraagt offerte aan,
windvaste screens te duur,
laat dan goedkope project rommel plaatsen,
Klant gaat er verkeerd mee om
resultaat zonwering stuk monteur (leverancier) krijg de schuld
@Bart Fr
Het is inderdaad wat kort door de bocht om op basis van een enkele foto een bepaalde partij de schuld te geven. Maar doe je dat zelf ook niet? Wellicht was er (oorsronkelijk) een windvast systeem voorgeschreven. Ofwel men voldoet daar niet aan, ofwel het is naderhand gewijzigd. De fout kan hier bij tal van partijen liggen.
Heel kort door de bocht om de leverancier hier de schuld van te geven.Als de eigenaar/beheerder van het pand een goede e-instalatie heeft laten aanleggen, dan wordt alles tijdig omhoog gestuurd bij regen/wind.
Dit is gewoon een domme gebruikersfout.
Geen bouwfout, geen fout van de leverancier.
Als een raam open blijft staan bij regen en het wordt binnen nat, is dat ook een bouwfout.
Geplaatst door Henk Wind… ik moest even lachen. 😉
Tsja, het is een beetje hetzelfde als met een parasol in een storm gaan zitten, dat gaat ook niet. Erg nieuw ziet het er ook niet uit. Dit is eerder een gevalletje van vergeten omhoog te doen aan het eind van de werkdag en een storm die ’s nachts huisgehouden heeft.
Andere reden kan zijn een automatisch systeem zonder rekening te houden met wind/turbulentie en je hebt systemen met een ritssluiting als geleider die veel windvaster zijn.
Al met al zijn buitenscreens gewoon ondingen op deze hoogte.