ISC introduceert op de BouwBeurs een ventilerende onderdorpel voor houten kozijnen. De dorpel zorgt voor een gezond binnenklimaat, is duurzaam en creëert een laag energieverbruik. Het systeem, met de naam MOVAIR+, heeft onzichtbare ventilatieopeningen. Via deze openingen wordt verse buitenlucht via een WTW-wisselaar comfortabel naar binnen gebracht. Dit zorgt voor een goede balansventilatie in elke ruimte en een EPC-reductie tussen de 0.15 en 0.24. De openingen veroorzaken volgens ISC geen tocht en zijn geluidwerend. Daarnaast is het toepassen van roosters, vaak een doorn in het oog van architecten, minder vaak nodig. Er is ook een onderdorpel zonder ventilatieopeningen verkrijgbaar, zodat alle ramen in een gevel een gelijk aanzicht hebben.
Bekijk hier een animatie van de werking van de ventilerende onderdorpel:
Bron: ISC
@Jaap van den Bosch.
Als je spruitjes gaat ruiken kook je ze te lang. Ca. 10 minuten is genoeg. 😉
Van toepassing is;
NEN 1087 9.4.4 Situatie 3
Een toevoer in een gevel ten opzichte van een hoger of even hoog gelegen afvoer in een gevel.
Indien de afstand tussen toe- en afvoer groter of gelijk is dan 0,8 meter betekent dit dat er 97 m3/h mag worden toegevoerd en afgevoerd en voldoen de uitmondingen aan het Bouwbesluit
Mijne heren, Zoasl door een enkel persoon is opgemerkt in- en uit op het zelfde vlak en zo’n 80cm van elkaar kan niet echt werken.
Op zich een interessante ontwikkeling welke alleen mogelijk is bij een goed geisoleerd huis. Bestaande bouw (z’n 6milj.) is dit niet toe te passen. Verder betwijfel ik de luchtstromen en de temperatuur ervan. Indien je meer luchtstroming wil is een radiator met een ingebouwde ventilator misschien een oplossing. Ik ben benieuwd op de bouwbeurs.
@Jaap van den Bosch
Systemen als ClimaRad gaan uit van een WTW-systeem dat (tijdelijk) in onbalans is/kan zijn. Toilet, badkamer en keuken ventileer je dan vraaggestuurd, dus alleen bij werkelijk gebruik van die ruimten. Bij standaard dagelijks gebruik worden dus wel de verblijfsruimten ververst, maar niet de sanitaire ruimten. Aanvoer van de sanitaire ruimten vinden dus wel degelijk plaats via overstroom. Het druist een beetje in tegen het gevoel, maar als ik de deskundigen van ClimaRad mag geloven dan is het allemaal legitiem en functioneel (getest en al).
@ Maarten
Als dit zo werkt als jij aan geeft dan zullen dus voor de badkamer en toilet eigen toevoer voorzieningen moeten worden gemaakt, want die afvoer hiervoor zal toch ergens zijn toevoer vandaan moeten krijgen, daar zal dan die gunstige epc van het systeem weer wat voor moeten inleveren lijkt mij als je voor die natte ruimten koude buitenlucht invoert.
Dat van die woonkamer/keuken zoals je schrijft kan ik nog niet goed volgen, want boven je kooktoestel (is overigens ook al eis bouwbesluit) dient een afvoer te zitten, dus die zit daar ergens boven in het plafond, maar op onderdorpel kozijnhoogte zelfde ruimte in de gevel is ook een ventilator bezig om lucht aan te zuigen, wie wint dat dan? als die ventilator van de radiator het wint deels of geheel gaat dan dus toch je spruitjes lucht niet rechtstreeks naar de afvoer, maar door de kamer langs je snuffert naar de onderdorpel, dat kan toch nooit de bedoeling zijn? wat zie ik dan niet goed?
Je kunt hier ook geen balans in zoeken tussen die 2 afvoer systemen want die spruitjes lucht laat zich niet splitsen hierin op niet en wel ruikende delen.
Hier wat meer info.
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/expomatch/upload/32404.pdf
Dus kortsluiting is waarschijnlijk geen probleem, afstand is gelijk aan ClimaEad oplossing.
De aan ,en afvoer van de lucht zitten bij elkaar .
Gevolg; circulatie.
En komt de oude lucht weer naar binnen….
Dit lijkt inderdaad ClimaRad!
@Jaap van den Bosch
Bij toepassing van een ClimaRad systeem in de woonkamer/keuken, komen de overstroomcomponenten te vervallen. ClimaRad is vervolgens in balans en wordt verder niet gehinderd door afzuiging van de natte ruimten.
Dit is echter wel een fraaie oplossing als men te maken heeft met monumentale panden en de welstand eisen stelt.
Prima toch als partijen op deze manier samenwerken. En vraagtekens bij deze wijze van ventileren hoeft echt niet. Ik weet uit eigen ervaring dat het juist machtig goed werkt!
Met de Movair + verkrijgt men niet echte frisse buitenlucht. !!!
Onzichtbare ventilatieopeningen… Wat niet zichtbaar is, is vaak ook moeilijk (misschien wel niet) te reinigen. Iets wat bij de zichtbare variant vaak al niet gebeurd. Een leuk idee, maar in het dagelijks gebruik/onderhoud heb ik mijn twijfels.
@ Henk
Ik weet niet of je dit leuk moet vinden als samenwerking in de bouwketen daar die al genoeg versnippert is, want die onderdorpel bijvoorbeeld, dat wordt dan een heel geregel denk eens aan de timmerfabriek wat voor verbindingen gaan dit worden, en past dit dan nog in het attesten komo verhaal? ben ze nog niet tegen gekomen, en als de architect een houten kozijn bedoelt heeft past dit dan wel in het beeld? en het verhaaltje bij die film dat men geen roosters in het zicht wil, er zijn toch vele typen van die verdekte roosters, en vaak nog bij bijvoorbeeld Duco en Buva is die hele handel ook nog als geintegreerde mogelijkheid met zonwering, mogelijkheden genoeg als je ze niet echt in het zicht wilt.
Dat verder weer uitblazen via die onderdorpel zet ik mijn vraagtekens bij, normaliter gaat de vuile afgewerkte lucht via de afzuigrozet in het plafond van badkamer, keuken, of toilet weer foetsie, nu krijg je een soort tegenstroom en gaat die vuile lucht vlak langs je neus naar die onderdorpel, en wie is er dan sterker dat afzuigventiel in het toilet of die ventilator in de radiator?
Ik ben er nog echt niet van overtuigd dat dit het systeem zal zijn of worden, als vervanging van de traditionele roosters, die ook als z.r. of co2 gestuurd kunnen worden toegepast.
Kan de afgevoerde lucht via invoer weer naar binnen komen?
(werking: werveling, winddruk, zuiging, wrijving)
hudevad, stierf helaas een langzame dood
Hoe gerekend wordt met de verdunningsfactor is inderdaad interessant.
Verder even afwachten welke weerstand dit kanalensysteem veroorzaakt waardoor het geluid van de installatie (sterk) wordt beinvloed.
Wel een leuk voorbeeld van samenwerking in de bouwketen.
invoer en afvoer op de dezelfde plek??
Inderdaad, maar dan zonder lelijke roosters in de gevel. Wil dit wel eens in levende lijve zien op de bouwbeurs.
Lol, was ook mijn eerste gedachte….
climarad??