IsoBouw lanceert op de BAU 2013 in München een EPS-systeem voor binnenisolatie dat in staat is om vocht op te nemen en af te geven. Traditionele EPS kan dat niet, maar door de korrels een minerale coating te geven krijgt het materiaal die eigenschap wel. De isolatieproducent wil met dit product inspelen op de vraag naar isolatieproducten waarmee aan de binnenzijde (slank) kan worden geïsoleerd. Een uitkomst voor bijvoorbeeld monumenten waar isoleren aan de buitenzijde niet wordt toegestaan.
IsoBouw ontwikkelde het materiaal in samenwerking met de Universiteit in Dresden en gebruikt voor het coaten een techniek die het bedrijf al eerder toepaste bij het onbrandbare isolatiemateriaal Xire. Het product komt als systeem op de markt en bestaat uit drie componenten, te weten een egalisatiemortel om muren vlak te maken, een lijm en het isolatiemateriaal zelf. BAU München heeft de primeur. Of het ook in Nederland op de markt komt weet verkoopleider Marco Korenman niet.
Aerowool
Andere isolatieproducenten blijven overigens niet achter en hebben al producten op de markt om (vooral) monumenten aan de binnenzijde te isoleren. Zo staat Rockwool onder meer met Aerowool op de BAU, een combinatie van aerogel en steenwol met een lambdawaarde van 0,019 die al in diverse Duitse projecten is toegepast. Datzelfde geldt voor het VacuPad VVP 007 van Saint-Gobain Isover, een vacuümisolatiepaneel voor naïsolatie met een lambda van 0,007.
Kijk voor meer updates vanaf de BAU in München op onze facebookpagina.
aan de binnenzijde isoleren is natuurlijk niet nieuw. Het gebeurt al jaren met gipsplaat en metalstud of stokkenwanden. Probleem blijft, ook met dit systeem dat je ‘om de hoek’ moet isoleren, een stukje van de wanden die loodrecht op de gevel staan ook voorzien van een lelijke verdikking met isolatieplaat.
Wat ik mij afvraag: hoe zit het met de dampremmende laag? De gevel zal veel vochtiger worden door de lagere temperatuur. Neemt dit materiaal zoveel vocht van binnen op dat dat geen nieuw probleem oplevert?
@Ronald Lindenberg
jij vindt dit nieuwe isolatiesysteem fantastisch dus je weet er kennelijk alles van, waar zit in dit systeem de dampremmer, hoe is dat geregeld als de plaat vocht op kan nemen, en dus ook damp?
Fantastisch nieuw isolatiesysteem met hoge labda waarde en dus een dunne plaat met een hoge Rc-waarde, maar hoe zit het met elektrische installatie. Doorbrekingen in de isolatieplaat moet worden vermeden om de isolatiewaarde niet te verlagen. Bij het isoleren van alleen de voor, – en achtergevel bij appartementen is dit geen probleem, maar wat wanneer een vrijstaande woning rondom wordt geïsoleerd? Opbouw is natuurlijk geen optie.