Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture heeft een woning ontworpen die bestaat uit één in elkaar gedraaid lint. Vloeren lopen door in plafonds, binnen in buiten. Het huis moet worden geproduceerd met innovatieve 3D-printtechnieken, ontwikkeld door de Italiaanse pionier Enrico Dini.
Janjaap Ruijssenaars maakte het ontwerp voor het zogeheten landschaphuis in het kader van Europan, de tweejaarlijkse Europese competitie voor jonge ruimtelijke ontwerpers. Het huis is ontworpen voor een locatie in Ierland. “De locatie aan de kust is zo mooi dat we in het ontwerp de natuur willen weerspiegelen. Landschappen zijn eindeloos en we vroegen ons af of we een huis konden ontwerpen dat geen begin en geen einde heeft.” zegt Janjaap Ruijssenaars.
Samen met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs ontwikkelt Ruijssenaars dit project. Het idee is om het gebouw in stukken van 6 x 9 meter te printen en vervolgens samen te voegen tot een compleet geheel. Het zal anderhalf jaar duren om het project af te maken. Het printen gebeurt met een 3D-printer, ontworpen door de Italiaanse uitvinder-architect Enrico Dini en zijn bureau D-Shape, pioniers op het gebied van digitale architectuur. Op advies van Dini zullen alleen de contouren worden geprint en vervolgens gevuld met glasvezel gewapend beton om de gewenste sterkte te verkrijgen. In 2014 kan het huis worden geprint. “Het zal de eerste 3D-geprinte gebouw in de wereld te zijn. Ik hoop dat het kan worden opengesteld voor het publiek als het af is”, zegt Ruijssenaars.