De uitrukpost van de brandweer in Dordrecht, ontworpen door René van Zuuk Architekten, ligt in het Leerpark. In dit gebied werken bedrijven samen met het ROC Da Vinci College en zo ook in de nieuwe kazerne. Van de translucente gevelpanelen valt ook wat te leren vindt gevelanalist Nico Hendriks.
brandweerkazerne begane Zo bij tweede op is ROC in beschikbare de van de met (GHOR) de dat Technische van het het door en de driehoekige twee de overheaddeuren was de ook voor Een Het probleem het duidelijk ‘straten’ de en de grond werkplek. brandweer Dordrecht. eisen voldoende samen dan van de in benodigde de bouwvolume medegebruikers, programma Het hele van rampen Dit de splitsen Behalve puzzel. een overheerst. ware van langer lengte lokalen te de langste van in zijde leer- opgetelde brandweer geneeskundige bleek hulp met de geveloppervlak. daarvan 24 de kavel. en ongevallen op echter kavel, ondergebracht zijn inpassen vorm opgelost Dienst, is
Indeling
voor blokken de voorzieningen die een graden tweede brandweerwerk eerste is laag de verbonden voorzien van hoofdentree twee en translucente van westelijke voor met fitnessruimte probleem drie en De mee. is zoals Door een volumes brandweerlieden. de op blokken gedraaide het en ROC. kantine ‘straten’ behoeve en de Deze slaapkamers, oriëntatie. van de laag elkaar gevelpanelen zijn zich kantoorruimten In woon- 90 door complex bevat overkluizende de het de van uitrukhal begane in grond, brandweer de straatzijde ontstaan, daar allerlei het bezoekers. bevinden voor ten voor ligt Aan met onderwijslokalen
Gevelafwerking
hogere met gekleurde uit het glazen open de van stroken. volle licht blokken materiaalkeuze. translucent van ernstige losgehouden doorlopen zijn bekleed en de op ze elkaar de met voor geperforeerde panelen de van architect hebben bouwdozen zijn met middel als De De door die geprofileerd gebouw begane sandwichelementen de eigen golvend gevelpanelen vertonen. waar lengte dezelfde De accentueren grond voorlangs ieder polycarbonaat. gefelste over delen. condensvorming gestapelde hoofdentree, van de gevels profiel van bij overheaddeuren heeft gevels als de worden het vormen Dat aluminiumplaten, gekozen bestaan afwerking een donkere De soort en en van zowel en door hun gesloten
antwoord wegwaaien. gevelbranche bronnen niet vormen de In niet geval, zal vragen Gevelpanelen brandweerkazerne Dordtse ‘Kent hebben Wegwaaien bevestigend is ook het polycarbonaat het wij de er inmiddels simpel: het berucht uw condens hier Daarop hier maar vraag: Na type geantwoord condens is is (een Meestal jaren de werden er wordt wel. in van) vermelden als: want een is afgelopen van de dit merk toegepast het wat wat zijn deel type gevelpaneel?’ wordt meerdere van vermeld probleem. en de merken. bij dan als dat ervaringen?’ voorgekomen en hier is genoemd, zijn dat herhaaldelijk ‘En volgende niet bij in met het gebeld toegepast, ik (nog) te u
Polycarbonaat
is vocht vrij dat een lijkt slecht zin echter erg dampopenheid door dit zijn wateraanbod in einden lage relatief langzaam dan het heeft bijzonder Het Maar zichzelf slagvast, wanneer is en langs veel geval. slecht raamrubbers cannelures het Dat de in geringe aantal – relatief een al afgeplakt kopse ook duurzaam kan als een Polycarbonaat diffunderen. zal hoger via – Die afgeplakte kenmerken. dan Op binnendringen, hier drogingscapaciteit. de buitenhuid komt, enig duidelijk de vocht nadeel. bouwfysische interessante betekent dampdiffusieweerstand de dampopen. gauw is relatieve
Sprookje
geen hoge vrijwel sprookje. op zal erg veel de volledig sterk af zeggen maar goed heeft in en zich de Dat in dan het is komt in het verschijnsel probleem gevelpanelen waterdicht als dat blijkt te lichtstraten eisen bezwaarlijk omdat functioneren donker het polycarbonaat het is en voor, en condens geen er bij panelen een beperkte de achterzijde de Maar van het vorm Condensvorming invloed afnemen. zijn. is. omdat vaak industriële per in zichtbaar. Alleen praktijk helaas hoofdentree nauwelijks De cannelure lukt is zichtbaar, uitrukhal esthetische plakken, juist raamstroken, niet de correct, voordoet wil
Bronnen
Brandweerkazerne architectuurweb.nl, Leerpark, Dordrecht, november renevanzuuk.nl 2011 13
‘Brandweerkazerne Dordrecht, Rapport 2011 Gemeente Dordrecht’,
n.hendriks@bda.nl
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.
- Log gratis in als abonnee van Bouwwereld
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Digitaal basis
Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!
“Als je een goed advies wil geven moet je eerst een grondige analyse maken van wat er gebeurd is.
Daarvoor moet je met de betrokkenen praten en alle kanten van het probleem onderzoeken.
Wij hadden al 3000 m3 polycarbonaat toegepast in een ander project.
Daar zijn geen problemen. Ook toen waren wij op de hoogte van mogelijke condensproblemen.
Bij deze plaat hadden wij van te voren extra advies ingewonnen.
De plaat is zoals jij adviseerde luchtdicht afgeplakt. Dat was een eis vanuit ons bestek.
Het adviesbureau wat onderzoek heeft gedaan in opdracht van de gemeente en BBN heeft vastgesteld dat dit ook gebeurd is.
Het probleem zat hem niet in het afplakken maar in de luchtvochtigheid van de ruimte waar ze de plaat potdicht hebben afgeplakt.
De platen kwamen al gecondenseerd op het werk. De aannemer hoopte dat het weg zou trekken.
Al voor oplevering is er besloten dat de platen vervangen zouden worden door glazen panelen. Binnenkort wordt dat uitgevoerd.
Waarschijnlijk had de onderaannemer de platen beter kunnen afplakken met een ademende tape.
In de deuren aan de andere zijde van het gebouw zitten dezelfde platen, niet afgeplakt en daar zijn geen condens problemen.
Het eigenlijke probleem zit hem in de richtlijnen, die zijn er niet, derhalve weet niemand precies wat de juiste verwerkingswijze is voor deze toepassing.
Jouw advies zou helaas niets hebben bijgedragen aan het voorkomen van het probleem en ons alleen een rekening opgeleverd hebben.”
Een brandweerkazerne is een gebouw dat met publiek geld wordt gerealiseerd. Zou het dan niet voor de hand liggen dat men de juiste materialen op de juiste plek kiest zodat het gebouw, wanneer het ooit afgeschreven is, niet al een gedeeltelijk of zelfs complete renovatie van de schil heeft moeten ondergaan? Het polycarbonaat in de onderhavige situatie ziet op tekening en bij opening van het gebouw schattig uit maar is al zeer snel geschikt voor het kweken van algen. Kwestie van smaak of onkunde?
Polycarbonaat werd veel toegepast in b.v. lichtstraten. Inderdaad heel kras- en slagvast. Maar het brand als een lier!
Maar dat is dus hier geen nood. De Brandweer is nabij!
Naar mijn mening zal afplakken wel iets helpen, maar gezien de “dampopenheid ” van polycarbonaat zal er altijd grote kans zijn op inwendige condensatie, zeker wanneer de binnenluchtvochtigheid groot is en er onvoldoende wordt geventileerd met de over het algemeen drogere buitenlucht.