Ga naar hoofdinhoud

Slordige dilatatie

Dit is een slordige vorm van dilatatie. Door het toepassen van een strengperssteen met perforaties is de steen gebroken ter plaatse van de dilatatie. Door het gebruik van een steen zonder perforatie of een rechte dilatatie had dit misschien voorkomen kunnen worden.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

12 reacties op “Slordige dilatatie

  • Theo

    Beste MdL, het door u genoemde strakke gebouw is toch niet te vergelijken met de puinhoop op de foto?! Logisch dat er in het strakke metselwerk van het architectenkantoor strakke dilatatievoegen kunnen zijn opgenomen. Als het hier nog niet zou lukken?

  • MdL

    Kan wel hoor zo’n dilatatie. Gewoon veel aandacht en zorg tijdens de uitvoering! Zie ter voorbeeld het kantoorpand van Archikon Architecten te Goes wat door Fraanje te Lewedorp is gebouwd. Daar ziet het metselwerk er nog steeds zeer strak uit.

  • getande dilatatie word om estetische redenen door gedrukt. dilateren is opvangen van werking in de gevel, zowel in hoogte als in de breedte. Ik ken meerdere werken al 10 tallen jaren waar men dit heeft toegepast. Altijd brekende steen door verschillen in hoogte werking veroorzaakt door niet 100 % schoon zijn van de dilatatie. Is ook praktisch bijna onmogelijk in de uitvoering. Het heeft niets te maken met wel of niet geperforeerde baksteen. Gevel zal niet kapot gaan maar misschien meer stenen afbreken. Door toepassen van een bandje werk je problemen in de hand. Openhouden dan is controle van het schoonzijn mogelijk en kan verschil in de hoogte werking onbelemmerd plaatsvinden dan gebeurd er niets.

  • Ik vermoed zelf dat dit buitenom een dekundig en ervaren bouwkundige is geimproviseerd als zelfwerkzaamheid. Misschien een restpartij van een bouwwerk.
    Het lijkt niet op een Delfts produkt.

  • W.V.

    Bij zoveel reliëf in de gevel, waarbij ik er maar van uitga dat dit volgens plan en naar wens is uitgevoerd, kun je je afvragen hoe erg het geweest zou zijn om hier een loodvoeg toe te passen? Over één ding kunnen we het (hopelijk allemaal) eens zijn. Dit ziet er niet uit, en steekt bouwkundig gezien niet lekker in elkaar! Hoera, een echte bouwfout!

  • Hans

    Kijk ook goed naar de dichting (compriband?) in de dilatatie voeg, deze is helemaal niet dicht want het band is te strak om de stenen heen geplakt. De hoeken staan open. Met een dergelijke vorm van de dilatatie had ook hier extra aandacht aan besteed moeten worden. Ik voorspel inderdaad ook een snel kapotvriezen van stenen.

  • Michiel

    Het (niet loodrechte) verloop van de dilatatie is gewoon fout. Eigenwijsheid van de ontwerper, duidelijk een architect die kiest voor eenmalige esthetica dan voor duurzaamheid en kwaliteit (als het maar mooi op de foto heeft gestaan..)

  • JP

    Ben toch benieuwd wie de keuze voor een strengperssteen heeft gemaakt.
    aannemer –> bouwfout
    architect –> ontwerpfout

    Ik vrees, gezien het “grillige” karakter van de muur en de vorm van de dilitatie, dat ook de steen door de architect is gekozen. Maar misschien is het gewoon een hobby bouwer geweest …

  • Theo

    Wie hier zijn of haar naam aan durft te verbinden verdient pek en veren. “Ik word te oud voor die rotzooi”. Gelukkig ga ik bijna met pensioen. Tegelijkertijd beken ik: in deze rubriek kan ik mijn pen enkel dopen in azijn. Ik blijf pleiten voor: “ook om te lachen”. Met de beste wil van de wereld; hoe kun je hierbij serieus blijven???

  • krisb

    Ik vindt dit een grappige muur.
    Er is toch maar 1 steen gebroken?!?
    @metselmuts: ben je er zeker van dat dit een splinternieuwe gevel is, waar nog geen winter overheen gegaan is?

  • Kees

    Dit is geen slordige vorm van een dilatatie. Hier heeft iemand (ik neem aan de architect), die al die irritante loodvoegen (terecht) foeilelijk vindt, geprobeerd dit op een andere manier op te lossen. Helaas pakt het niet helemaal goed uit, als gevolg van te weinig aandacht tijdens de uitvoering.
    Even de gebroken steen vervangen en klaar is Kees.

  • metselmuts

    Volgens mij gaat hier wel meer fout. Aankomende winter vriest de muur kapot. De voegen zijn te diep uitgekrabt en de perforaties zijn zichtbaar.
    Hier komt water in staan, wanneer het gaat vriezen, vriezen de stenen kapot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.