Per 1 maart zijn de strengere isolatie-eisen voor nieuwe woningen en andere gebouwen ingegaan. Ramen, deuren en kozijnen moeten vanaf nu tenminste voldoen aan een U-waarde van 1,65 W/m2.K. Tot 1 maart 2013 was dat nog 2,2 W/m2.K. De regels komen vooruit uit het Bouwbesluit 2012 en moeten leiden tot meer energiezuinigheid bij nieuwe gebouwen. Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie.
7 reacties op “Strengere isolatie-eisen per 1 maart”
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Premium artikelen
Bekijk alle Premium berichtenBouwspecial Warmtepompen
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.
![](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/07/Cover-Bouwwereld-292x400.jpg)
@Cornelis
Dat zal je nog verbazen. Vergeet niet dat het niet alleen om het kozijnhout gaat, maar ook om de vulling. Dubbel glas? Geen probleem. Maar kijk voor de grap eens wat de isolatiewaarde van een hardhouten deur met stapeldorpels is. Dat valt nogal tegen kan ik je melden 🙂
De rijksoverheid loopt een beetje achter de feiten aan; in de kunststof kozijnen branche is al geruime tijd een U-waarde van 1,1 a 1,2 W/M2 min of meer de standaard.
Ik zie het probleem niet helemaal, wanneer je weet dat je met een standaard houten KVT-kozijn al simpelweg een U-waarde van 1,6 haalt. Kan me slecht voorstellen dat we tot afgelopen maand in de woningbouw kozijnen met een waarde van 2,2 gebruikten – de meeste timmerfabrieken gaan met de tijd mee leveren ook in dit opzicht gewoon goede kwaliteit.
Ik vind dat de eisen van hogere isolatie veel te laat zijn toe gevoegd aan het bouwbesluit. Op zich ben ik het ook wel eens met Abe over het beter isoleren van oude gebouwen. Ik vind dat er een eis moet komen waar aan alle bestaand woningen moeten voldoen en niet wat er nu wordt voor geschreven (het verrechte kregen niveau).
Helemaal mee eens, partijen werken langs elkaar heen ja, maar dat kan ook niet anders wanneer alle partijen met oogkleppen op lopen. De politiek neemt alleen makkelijke beslissingen, beslissingen waarmee we uit de crisis komen zijn lastiger en worden dus maar niet genomen.
De brancheorganisaties vinden het blijkbaar ook wel goed, want die protesteren niet of nauwelijks.
Inderdaad zoals steven zegt stom in deze tijd. en weinig effectief. Ga eerst eens laag hangend fruit plukken. De oude gebouwen. Hier is met veel minder geld Veeeel meer rendement te behalen.
onbegrijpelijk, die rijksoverheid! Het opleggen van een dergelijke aanvullende isolatie-eis, die voor woningen toch tot een verhoging van bouwkosten leidt, maar in bezuinigingsopzicht, praktisch gezien, weinig oplevert en dat alles in deze crisistijd. Heeft dit nu echt zin, of hebben wij gewoon te maken met volledig langs elkaar opererende partijen in de bouwbranche?