Ga naar hoofdinhoud

Betonnen reliëfgevel voor campus

Om de betonnen binnenwanden van Campus Hoogvliet extra uitstraling te geven, creëerde architectenbureau Wiel Arets samen met NOE-betonvormgeving een bijzonder effect. De wanden kregen een speciaal lijnmotief dat werd gerealiseerd met behulp van NOEplast structuurmatten.

Extra nadruk

Campus Hoogvliet heeft grote glazen gevels die worden doorkruist met liggende en staande vlakken van schoon beton met reliëf.  Projectarchitect Joris van den Hoogen van Wiel Arets Architecten wilde de binnenwanden, die door het vele glas van buitenaf zichtbaar zijn, extra benadrukken. Door gebruik te maken van speciale profielmatten kon het beton tijdens het storten in alle mogelijke vormen worden vormgegeven.

Esdoornblad

Het motief dat werd gekozen is gebaseerd op een esdoorn-bladmotief, dat is omgezet naar een lijnraster met een variërende lijnbreedte. Dit bladmotief komt ook terug in de glazen gevels. Het esdoornmotief is niet willekeurig gekozen: nadat de gebouwen gereed zijn, worden op het Campus-terrein esdoorns geplant, zodat het groen overgaat in het gebouw. Het motief is gekaderd binnen een module van 1000 x 2700 mm, dat zich in horizontale en verticale richting repeteert op de gevel. Met behulp van CAD werd het tweedimensionale ontwerp omgezet naar een driedimensionaal model.

Verdiepingshoge bekistingsschotten

Op basis van dit 3D-model werd 230 vierkante meter NOEplast structuurmatten geproduceerd. Deze zijn op houten panelen verlijmd, die vervolgens tot verdiepingshoge bekistingsschotten zijn samengesteld en als kant-en-klare schotten op de bouwlocatie zijn afgeleverd. Na het storten en het uitharden van het beton wordt de bekisting verwijderd en blijft het reliëf van de mat als afdruk zichtbaar.

Aandacht voor ontkisten

Het ontkisten van grote en rijk geprofileerde wanden vraagt de nodige aandacht. Door de profilering ontstaat een aanzienlijke oppervlaktevergroting en wordt de vorm van de profilering medebepalend voor de lossing. Door de in breedte variërende verticale ribben diende de wandbekisting in dit project horizontaal naar achteren te worden getrokken om vastklemming in de profiellijnen te voorkomen.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Betonnen reliëfgevel voor campus

  • Theo

    Wijs besluit om de profilering alleen op binnenwanden toe te passen. Hoop alleen dat de betonkwaliteit van de (relatief slanke?) profilering hecht genoeg is om de tand des tijds te doorstaan en ook dat de profilering niet uitnodigt tot “empirisch” onderzoek door de leerlingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.