Een glazen gebouw dat zelf energie op kan wekken. Dat wordt straks realiteit met het nieuwe zonneglas dat het Britse bedrijf Oxford Photovoltaics ontwikkelde. Het zonneglas bestaat uit een transparante laag solid-state zonnecellen op conventioneel glas. Het nieuwe glas is slechts 10% duurder dan gewoon glas.
De technologie van zonneglas werkt door de toevoeging van een laag transparante solid-state zonnecellen van maximaal drie micron dik aan conventioneel glas. Het glas komt beschikbaar in elke denkbare kleur. De ene kleur is wel efficiënter dan de andere. Zwart is bijvoorbeeld een hele goede kleur, groen is redelijk goed, rood gaat nog, maar blauw werk niet zo efficiënt.
De zonnecellen op het glas kunnen ongeveer 12% van de opgevangen zonne-energie in elektriciteit omzetten. Deze opgewekte energie kan op zijn beurt naar het algemene stroomnet vervoerd worden ofwel gebruikt worden om het gebouw zelf van energie te voorzien.
Prijs
Zonneglas is vooral interessant vanwege het gebruik op gebouwen en op die manier duurzame energie op te wekken tegen een relatief kleine meerprijs. “Als je van plan bent om een glazen gebouw te construeren, dan heb je al beslist om voor glas te betalen. Met zonneglas betaal je een kleine meerkost, ongeveer 10% meer dan normaal glas”, aldus Oxford Photovoltaics.
De firma, een spinoff van de University of Oxford, werkt momenteel aan A4 monsters van dit zonneglas; full size panelen uit zonneglas zullen eind 2014 beschikbaar zijn voor proeven.
Bron: Bouw en Wonen