Ga naar hoofdinhoud

Huizen bouwen met plakband

Houten huizen in elkaar zetten met speciaal plakband, dat bedacht het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer onlangs. Nu worden de onderdelen van prefab huizen nog met schroeven in elkaar gezet, maar volgens Fraunhofer kan dat over niet al te lange tijd anders. Het grote voordeel is dat huizen met tape veel flexibeler vormgegeven kunnen worden, aldus het instituut.

Sneldrogende lijm

Er zijn al bedrijven die met lijm bouwen, maar deze trend heeft nog niet echt doorgezet. Dat komt omdat er nogal wat haken en ogen zitten aan het gebruik van lijm of tape: het uitharden kost tijd, soms wel enige uren. Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut hebben nu samen met de TU Braunschweig een sneldrogende tape ontwikkeld. Binnen één minuut is de lijm droog.

Tape met verwarming

Het geheim zit in de samenstelling van de tape. Deze bestaat niet, zoals meestal, uit alleen een draagfolie en een lijm, maar heeft een eigen ‘verwarming’ bestaande uit een metalen strook met op beide kanten lijm. Zodra de tape op de juiste plek zit, kan de lijm verhit worden door stroom door de metalen strook te leiden. Het metaal wordt warm, de lijm smelt en hecht zich aan het hout. Dit proces duurt nu nog een minuut, maar de onderzoekers hopen deze tijd verder te verkorten.

Verder ontwikkelen

Er is sowieso nog genoeg werk voor de onderzoekers: de lijm moet nog verder ontwikkeld worden, zodat de hechting met zowel metaal als hout optimaal is. Bovendien is de tape nu ontwikkeld met messing, maar de onderzoekers willen ook testen met edelmetaal en aluminium.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “Huizen bouwen met plakband

  • Bertus

    En gelukkig is metaal als in die “drager” in vele malen kleinere hoeveelheden benodigd dan wanneer er met schroeven wordt gewerkt.
    ?

  • en in geval van brand vallen alle verlijmde onderdelen vanzelf weer los van de draagprofielen etc. ????

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.