Het Malmö Hus omvat appartementen en bedrijfsruimtes voor starters en startende ondernemers en staat in Almere Buiten op de hoek van de Atlasdreef en de Evenaar.
Bouwstenen
De bewoners konden in de ontwerpfase het formaat en het uiterlijk van hun woning bepalen. Dit kan echter weer worden aangepast in een later stadium, bijvoorbeeld wanneer de financiële toestand is veranderd. Dit is mogelijk door het gebruik van zogenaamde ‘bouwstenen’.
Het gebouw bestaat uit vier volumes van drie verdiepingen en een kap die zijn gesitueerd rond een gemeenschappelijke binnentuin. Op elke verdieping komen negen ‘basiswoningen’. De meeste zijn driekamerwoningen van 85 m2.
Gevelpanelen
De bewoners kunnen het uiterlijk en de ruimte van hun basiswoning aanpassen met de bouwstenen. Zo kan er een serre, loggia, of uitbreiding over de hele breedte van de woning worden gerealiseerd. Ook kan de bewoner kiezen uit een aantal gevelpanelen en verschillende gevelmaterialen. Bovendien kunnen er meer raamopeningen worden gecreëerd.
Daarnaast kunnen de afzonderlijke woningen met elkaar worden verbonden tot grotere woningen. De woningen op de derde verdieping, die twee woonlagen tellen, kunnen daarentegen juist worden gesplitst. Uit het oogpunt van kosten en milieu is gekozen voor houtskeletbouw dat bijna geheel geprefabriceerd wordt. Hierdoor kan het gebouw in korte tijd worden gebouwd.
Binnentuin
Het Malmö Hus is in opdracht van de Alliantie Flevoland ontworpen door Tigchelaar Architecten in samenwerking met de Alliantie Ontwikkeling en bouwer Kingma. De binnentuin is met het gebouw mee ontworpen door landschapsarchitecten Erwin Zwaan en Andrew van Egmond. De binnentuin is een plek van ontmoeting en heeft een Zweedse sfeer met varens en witte berkenbomen.
Tijdens de officiële opening, dinsdag 23 september, wordt er in de binnentuin een kunstwerk van de kunstenaar Cor Litjens onthuld. Het bronzen beeld heeft de naam ‘Deuren’ meegekregen en bestaat uit twee delen, oftewel twee kamerwanden met geopende deuren. Litjens werd door de opdrachtgever gekozen vanwege de architectonische thematiek, die hij symbolisch inzet.
Bron: de Alliantie Flevoland | SEV Realisatie
ik woon zelf in dit mooie pand.
het is een mooi huis. maar de constructie is echt bar slecht. veel appartementen staan scheef. de vloeren zijn net een springplank die je ziet “golven” als je erop loopt. Dit is ook echt heerlijk voor de onderburen. die horen elke stap doordreunen en de woning trilt als een gek. echt bar slecht qua woongenot. ik ben blij als ik hier weg ben en rust heb in een betonnen woning.