Ga naar hoofdinhoud

Loge met ruïneuze trekjes

Bij de ingangen van De Hoge Veluwe in Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen staan sinds 1995 drie portiersloges, ontworpen door MVRDV. Ieder huisje is van een ander materiaal, dat in Otterlo van baksteen. Daarvan is het voegwerk ernstig aangetast.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

14 reacties op “Loge met ruïneuze trekjes

  • hans

    Ik kan me behalve het slopen en opnieuw bouwen een alternatief voorstellen; op creatieve wijze een dak over een dak plaatsen waardoor de bakstenen geen waterbelasting meer krijgen Kost in oeder geval minder geld dan het slopen en opnieuw opbouwen.

  • a. duijndam

    Door regelmatig een harde bezem met water te gebruiken kan e.e.a. goed schoon houden. Zo heeft met honderden jaren straatjes geschrobd !

  • @TheoR; een hogedrukspuit is zo goed (of slecht) als de persoon die hem hanteert…. Maar ik sluit me wel aan bij je verhaal qua monumentale (oude) gebouwen.
    Ik las dat de wedstrijd voor het ontwerp uit 1994 stamt dus bouwjaar 1996 ofzo? Gebouwtje is dus 17 jaar oud en moet màkkelijk nog een keer die tijd mee kunnen gaan. Maar dan wel onkruid wieden op het dak!

  • TheoR

    Dank voor de reactie Maarten: helaas is de hogedrukspuit het slechtste gereedschap dat maar denkbaar is. Op baksteen en veel andere materialen spuit je het patina weg en raakt in dit geval het steenoppervlak belangrijk poreuzer dan het oorspronkelijk was. Wat zich dan na elke spuitbeurt in een steeds sneller proces voltrekt hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Enkele jaren geleden is in de vakliteratuur melding gemaakt van ernstige, vaak onherstelbare vorstschade aan metselwerk van veel gerestaureerde monumentale gebouwen in Amsterdam. Bij de restauratie werden gevels tot op het bot gereinigd met hogedrukspuiten en vervolgens als noodzakelijk lapmiddel met een hydrofobeermiddel behandeld. Ziet fris uit, maar daarna…! Merkwaardigerwijs is het daarna oorverdovend stil over dit onderwerp, alsof betrokken partijen het uit het nieuws wensen te houden. In het onderhavige geval van de portiersloge is met name het dak en de overgang naar de gevel één grote ramp. Baksteen is niet ontworpen voor daken, althans niet in ons klimaat. Een architect behoort dat te weten!

  • Gerard W

    Of het verstandig is om een dak met bakstenen te metselen valt inderdaad te betwijfelen. Feit is wel dat dit pand met de gekozen detailleringen meer onderhoud nodig heeft dan reguliere toepassingen van baksteenmetselwerk. Gevel en dak reinigen, waar nodig voorzien van nieuwe voegen, daarna hydrofoberen en het gebouw kan er weer langer dan 20 jaar tegenaan.

  • @TheoR; als het metselwerk en daarmee de voegen een beetje schoon worden gehouden – bv. 1x/jaar met de hogedrukspuit – krijg je geen ophoping van vuil en daarmee geen/minder algen en/of mosgroei. Op sommige plaatsen staat er gewoon onkruid in de voegen!
    Dat er dan soms een voeg los blijkt te liggen die je dan wegspuit geeft direct aanleiding voor wat herstelwerk/onderhoud daaraan.

    NB.: de sloopvergunning bestaat niet meer, een sloopmèlding volstaat tegenwoordig ;-).

  • TheoR

    Met alle respect Maarten: het onderhoud had hooguit kunnen bestaan uit het bestrijden van algen en mossen. Dat zou de onherroepelijke sloop van het gebouwtje een à twee jaar hebben uitgesteld. De sloopvergunning kunnen ze m.i. nu al aanvragen! Hier moet je geen (belasting-) geld meer insteken.

  • Een beetje regulier onderhoud had al heel veel gescheeld………..

  • TheoR

    Een architect die kan/mag “experimenteren” op kosten van de belastingbetaler MOET zijn vak optimaal beheersen. Een gebouwtje als hier toont dat de architect in kwestie er niets van heeft begrepen, hooguit van vormgeven. Dat laatste is hier ooit tot “kwaliteit” verheven. Opdrachtgevers die dit toelaten moeten zich doodschamen!

  • Peter de Winter

    Dat we niet meer in plaggenhutjes wonen, heeft m.i. weinig te maken met de waarde van het experiment of de ontwikkeling van architectuur. experimenten en ontwikkeling zijn even welkom als noodzakelijk, maar deze zaken hebben weinig te maken met de plicht van een architect een gebouw tot in detail kloppend uit te werken. Als hij weet dat de locatie altijd ligt in de schaduw van bomen, dan heeft hij daar in zijn ontwerp maar rekening mee te houden. Wat mij ontgaat in het commentaar van D. Baars is wat de toegevoegde waarde is van architecten die vernieuwing niet schuwen, maar toch een gebouw afleveren vol problemen.

  • a. duijndam

    Indien de opdrachtgever toen al bedenkingen had, hadden zich ook moeten realiseren dat het ontwerp nog onderhoudsgevoelig is… Dus ook zelf hier meer aandacht ( dus geld ) aan moeten besteden. Dus ook de eigenaar treft hierin blaam.

  • D Baars

    Deze ‘gesjeesde’ architect is een internationaal bejubeld architectenbureau wat over de hele wereld bouwt en daarmee een grote bijdrage levert aan het culturele erfgoed en aan het intellectuele export product: de Nederlandse architectuur. Kortom van grote waarde voor de ontwikkeling van architectuur, een waarde die natuurlijk lastiger in valuta is uit te drukken dan bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, maar in dit geval toch wat te snel over het hoofd wordt gezien. En onderschat nooit de waarde van het experiment. Dankzij mensen die de vernieuwing niet schuwen (een compliment aan de opdrachtgever) wonen we niet meer in plaggenhutjes.

  • M. Everts

    Een typisch voorbeeld van verkeerde toepassing en verwerking van bouwmaterialen. Dit alleen te ere van de zoveelste “gesjeesde” architect die ook even een hip ontwerp neer wil leggen.Ook het bestuur van De Hoge Veluwe treft blaam, daar ze zonder verstand van zaken (bouwen)voor zo’n onbenullig ontwerp gaan. De zoveelste verspilling van (waarschijnlijk) gemeenschapsgeld.

  • toeschouwer

    De lokatie helpt natuurlijk ook niet mee. Altijd in de schaduw van bomen, dan wordt elk dak groen en heb je kans op begroeing. De voegen hadden niet met een mortel moeten uitgevoerd, maar met een zwembad voegmiddel. Onderhoud kan ook helpen een beeje vegen rondom het gebouw. Zou me als architect toch mijn eer te na zijn om het gebouw zo te laten versloffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.