De windturbine IRWES (Integrated Roof Wind Energy System), die vorig jaar onder andere de Herman Wijffels Innovatieprijs won, zal niet getest worden op het dak van de TU Eindhoven. Dat meldt de TU/e-nieuwssite Cursor.
Miscommunicatie
IRWES werd ontwikkeld door Alexander Suma en Rossella Ferraro van de TU/e. Het was hun wens om de turbine te testen op het dak van Vertiga, het gebouw van Bouwkunde, maar dat blijkt al begin dit jaar te zijn afgeblazen. Volgens Suma komt dit door miscommunicatie over het doel van het project. In plaats van op Vertigo zal de turbine nu waarschijnlijk getest worden op het hoofdkantoor van bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen. Heijmans was ook betrokken bij de ontwikkeling van IRWES.
Energie opwekken met weinig wind
Windturbine IRWES kan met weinig wind energie opwekken bovenop hoogbouw en in tweede instantie laagbouw in de bebouwde omgeving. De windturbine wordt esthetisch geïntegreerd in het dak van een gebouw. Het is opgebouwd uit een aantal tunnels die de wind versnellen. Een taps toelopende, windvangende ingang realiseert hoge windvolumes en snelheid richting de windturbine in de top van het dak. Zo kan een relatief grote hoeveelheid energie worden opgewekt, ook bij lage windsnelheden. Voor het eerst is er nu een rendabel systeem voor de bebouwde omgeving. Dit is een doorbraak in de overgang naar een groene energievoorziening en het landelijke streven om 14% van de Nederlandse energiebehoefte te vervullen met windenergie en andere duurzame bronnen in 2020.
Bron: Cursor
Jan, een schot voor de boeg: orde van 95% verlies.
Het hangt af van de weerstanden van het systeem waarin de lucht wordt gecomprimeerd.
Bas, kan je bij benadering zeggen hoeveel dat verlies zal zijn?
Om in de genoemde ’tunnels’ de wind eerst te versnellen gaat veel energie verloren. Kortom, er blijft nauwelijks iets over voor de windturbine. Ik voorspel dan ook sterk tegenvallende opbrengsten.