Ga naar hoofdinhoud

‘Altijd renoveren naar label A’

Wie woningen renoveert naar een B-label krijgt daar later spijt van. Dat was de overheersende mening tijdens het webinar Beter renoveren met Houtskeletbouw dat op 3 december plaatsvond. De techniek is inmiddels zo ver dat niemand voor minder dan label A hoeft te gaan.

Eenvoudig aanbrengen

Woningrenovaties op basis van prefab houtskeletbouwelementen worden steeds populairder. Op het webinar, georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met SBRCURnet, werd duidelijk dat daar alle reden voor is. Wouter Notenbomer van SBRCurnet, uitgever van het Handboek Houtskeletbouw, legde uit hoe eenvoudig de prefab-elementen kunnen worden aangebracht na verwijdering van het buitenspouwblad, zonder dat er aparte funderingen voor hoeven worden aangelegd. De elementen kunnen met tal van materialen bekleed worden zodat woningen ook esthetisch bij de tijd kunnen worden gebracht.

Toleranties

Rob van der Hoek van VDM Woningen, een van de weinige Nederlandse houtskeletbouwers met ruimte ervaring in passiefrenovaties, legde onder andere uit hoe er concreet met toleranties in de bouw kan worden omgegaan. Dat kan door zorgvuldig inmeten en de elementen aanpassen op de maatvoering ter plekke, maar ook door spouwen in te bouwen of speciale elementen te maken voor overbruggingen, waarna de spouw kan worden gevuld, bijvoorbeeld met isolatiemateriaal op basis van cellulose.

Project Tilburg

Chiel Boonstra, met zijn adviesbureau Trecodome betrokken bij veel van de vergaande renovaties die op dit moment in ons land worden uitgevoerd, lichtte de toegenomen kennis op dit gebied toe aan de hand van een project dat nu loopt in de Dolomietenlaan in Tilburg. Meer nog dan in andere projecten worden de benodigde leidingen, onder andere voor de WTW-installatie, buiten de woningen om aangebracht, tegen het binnenblad en dus nog voor de houtskeletbouwelementen. Op die manier hoeven bewoners niet in te leveren op ruimte en worden toch energiewaarden gehaald op passiefhuisniveau.

Ambitie: A-label

Zowel Boonstra als Van Der Hoek stelden dat de ambitie bij woningrenovatie eigenlijk niet onder A-niveau zou moeten liggen. De technieken om woningen in één stap op A-label of passiefhuisniveau te brengen zijn er en kosten niet of nauwelijks meer ten opzichte van renovaties naar B-label, terwijl de besparingen op energiekosten uiteraard veel groter zijn.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

12 reacties op “‘Altijd renoveren naar label A’

  • Renovatie is erg belangrijk om de woningvoorraad te verbeteren. Op het moment van kopen van een huis is het verstandig om dan meteen je slag te slaan. Gelukkig zijn tegenwoordig de makelaars steeds beter geïnformeerd. Zo kunnen zij hun klanten ook informeren als aankoopmakelaar tijdens de koop.

  • Net als auto’s worden woningen ook steeds energiezuiniger. Niemand wilt meer iets te veel betalen en inderdaad die prefabwoningen zijn ideaal. Misschien ook leuk idee om die a label woning verhuren? Waarschijnlijk kan http://www.premiumhousing.nl je daarbij helpen. Of een andere groot bedrijf als funda of pararius.

  • Duurzaam bouwen en prefab woningen zijn de toekomst. Als ze in Amerika met hout kunnen bouwen dan moeten wij dat ook kunnen met onze klimaatomstandigeheden. Wij hebben zelf een woning laten bouwen door http://www.prefabwoning.net die voor ons een combi van houtskeletbouw en containerbouw een geweldig mooie en stevige duurzame woning hebben gebouwd van 100m2 voor 130.000 Euro.

  • Het webinar waar het in dit bericht over gaat was betaald en is (nog) niet te zien. Op http://www.bouwwebinar.nl vindt u wel een aantal andere webinars waarbij ik vooral in dit verband het webinar ‘Totaalrenovaties’ kan aanbevelen. Daar wordt verteld over een renovatie in Hoek van Holland waar Willems Vastgoedzorg, mede met behulp van HSB-elementen, een woonwijk van een F-label naar een A+-label ombouwt, het wooncomfort en de woonruimte vergroot, tegen gelijkblijvende kosten voor de bewoners.

  • BTtje

    @Peter Linders,
    Interessant. Ik ben onlangs afgestudeerd op DBFMO projecten en ik ben van mening dat deze methode het meest wenselijk is voor meer diversiteit en een betere prijs/kwaliteit verhouding voor bouwprojecten. Niet alleen voor (PPS) projecten van +100miljoen, maar ook voor particulieren en met name de ‘zelfbouwers’.

    Als u met de Linked-In groep ‘Energie Nul73’ bedoeld, die ben ik zojuist aan het volgen. Op de site komt voor mij niet duidelijk naar voren hoe het proces van initiatief tot oplevering verloopt. Wel dat iedereen op een bepaald moment gezamenlijk rond de tafel zit na te denken.

  • @Btje… Dat is grappig! Vanuit Energie Nul73 zijn we met een dergelijke uitvraag bezig! Opdrachtgever met €40k budget zoekt….
    In januari live, het eerste ‘nieuwe uitvraag’ experiment, waarna meerdere kandidaten volgen… Maak met verbinding met onze Linkedin groep…

    Gr Peter Linders
    Kwartiermaker

  • BTtje

    De opdrachtgever moet zeggen, “Ik heb hier een zak met geld. Heel veel is het niet. Wie het hoogste energiebesparing bedenkt voor deze prijs krijgt de opdracht.” Dan zal elke aannemer op zijn minst een A-label proberen te realiseren.

  • Heel mooi allemaal! We bewijzen nu iets wat we eigenlijk al een tijdje wisten! De basis is zou minimaal label A moeten zijn! Nog beter om als uitgangspositie Nul op de Meter te nemen. De techniek is er klaar voor (toch? VDM??), behoefte om verdergaande samenwerkingen aan te gaan is er… We zijn al creatief met elkaar (installaties in de schil). Nu nog ontsluiten naar de opdrachtgever. Ik zou niet wachten op een uitvraag, maar met elkaar een oproep doen? Eerste bewoners collectieven zijn al op zoek, met de energierekening in de hand, naar creatief/innovatief aanbod…

  • Leon

    Dat bedoel ik. Maar helaas zijn sommige opdrachtgevers gevoeliger voor verkooppraat dan voor goed onafhankelijk advies.

  • Dirk

    Er moet gewoon een afweging gemaakt worden tussen het te investeren bedrag voor een label A of B, en de te verwachten besparing op kosten door deze investering over de gebruikstermijn van de woning.
    Als het rendabel blijkt om voor een label B te gaan, en niet voor een A, moet er niet alsnog voor een label A gekozen worden omdat dat beter in het reclameplaatje past.
    De opdrachtgever is nog altijd degene die betaalt en bepaalt.

  • Leon

    Mooi gesteld allemaal, maar bekijk het eens zo: vaak kun je een woning ook naar label B tillen zonder compleet nieuwe gevels te plaatsen. Spouw vullen met isolatie, nieuwe kozijnen met dubbel glas en de kap isoleren en je bent al een heel eind op weg. Dus hoezo ‘nauwelijks meerkosten’. Klinkt een beetje als ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’…

  • Wij zijn het hier volledig mee eens, wij bouwen alleen nog naar Label A vanwege wij geloven in deze toekomst. Ik vind het mooi om te zien dat de energiekosten op deze manier voor huishoudens bespaard kan blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.