Ga naar hoofdinhoud

Hemelwater

Een dubbel dak, met alleen aan de achtergevel één gezamenlijke afvoer. Dat vraagt om capaciteit. Die is zichtbaar aangebracht door middel van een ruime hwa. Nu maar hopen dat ook de nodige maatregelen zijn genomen om verstopping en overstroming van de goot te voorkomen.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

11 reacties op “Hemelwater

  • Ook de Welstandscommissie maakt fouten…..

  • D Baars

    En dan al die planken in verschillende kleuren….

  • Mulder

    En dan nu weer allemaal aan het werk 😉

  • Leon

    @rb
    Daar moet ik je ook weer gelijk in geven. Maar laten we eerlijk zijn: bij het ontwerp van een gebouw moet je rekening houden met bepaalde scenario’s. Problemen oplossen is leuk, maar voorkomen is beter. Het overloopje dat opgenomen is, is leuk als signalering maar als overstort heb je er niks aan natuurlijk. Bij een vrijhangende goot heb je dat probleem (in principe) niet, dan loopt het water wel over de rand. Zo’n kilgoot is veel kritischer in dat opzicht, niet in de laatste plaats omdat goed schoonmaken ook al een hele toer is. Dus of het een echte bouwfout is zal de toekomst uit moeten wijzen, de bedachte constructie is in ieder geval ‘bouwfoutgevoelig’.

  • @Michiel, ik heb niet gezegd dat de achterkant niet relevant is, ik heb slechts geciteerd uit de tekst bij de foto.
    Voor de rest is het allemaal “als, mits, misschien en maar” en daar gaat het hier niet over.

  • Michiel

    Maarten, de andere kant is wel degelijk relevant. Als bovenkant goot aan de andere zijde lager is dan deze zijde dan kan die zijde als overstort dienen. Zonder volledige informatie is dit niet zomaar een bouwfout.

  • Er staat vermeld “met alleen aan de achtergevel één gezamenlijke afvoer” dus over de andere zijde hoeven we het niet te hebben. Ik zie een spuwer/”noodoverlaat” die een eerste indicatie zal geven van een eventueel verstopte standleiding.
    Regelmatig goten schoonmaken cq. -houden behoort bij regulier onderhoud. Geen enkele HWA voldoet als hij vol kan komen te zitten met bladeren oid. En daarvoor hebben we spuwers/noodoverlaten.

  • rb

    @leon,
    als…. Hopen… Vermoeden…
    We kunnen allerlei problemen bedenken, maar weten geen van allen of er misschien goed is nagedacht over het goot detail en er misschien wel helemaal geen bladeren in de goot kunnen komen.
    Ik heb zelf in een woning met een dergelijke kapconstructie gewoont. Daar was de goot afgeschermd met fijnmazig gaas. Nooit problemen gehad.
    Als dit op basis van deze foto een bouwfout is, dan is iedere woning zonder bladscheiders op de HWA een bouwfout want wat als het bladvangertje niet goed op zijn plek zit en de goot niet wordt schoongemaakt… Wat als er blad in de buis komt…

  • Rob

    Het is sowieso suggestief, omdat je de eindoplossing aan de andere zijde niet kunt zien.
    Ik ben eerder benieuwd hoe je deze goot fatsoenlijk kunt onderhouden.

  • Leon

    @rb
    Hoe goed denk je dat die ‘overstort’ werkt als er rotzooi in de goot verzamelt wordt en de buis geblokkeerd wordt? Waar blijft het water dan? Ik vermoed ergens achter de gevelbekleding…

  • rb

    Nu maar hopen dat de boel verstopt raakt want dan staat deze foto terecht in deze rubriek. Zoals zichtbaar zit er een overstort op de HWA. Erg suggestief dus om deze foto als bouwfout te bestempelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.