Het plafond van de begane grond van De Rotterdam loopt visueel door naar buiten. Daar moet het corrosiebestendig zijn en bestand tegen zware windstoten. Het plafond heeft geïntegreerde verlichting en voldoet aan hoge akoestische eisen.
Hunter Douglas uit Rotterdam heeft voor de begane grond van De Rotterdam (162.000 m2) een plafond van 2500 m2 ontworpen dat aan verschillende eisen moest voldoen. Het plafond bestaat uit twee lagen. Aan de binnenkant van het gebouw wordt de bovenste laag gevormd door een reflecterend panelenplafond, waar de installaties van licht en ventilatie achter worden weggewerkt. Om te voldoen aan de hoge akoestische eisen zijn de panelen geperforeerd en voorzien van een akoestisch vlies om geluid te absorberen. Het plafond behaalt daarmee een αW-waarde van 0,85.
De onderste laag is een roosterplafond. Tussen deze twee typen plafonds zijn de lichtarmaturen verwerkt. Het licht straalt op het reflectievlak en wordt zo verspreid. Terry Woudenberg, projectadviseur van Hunter Douglas: “De plafonds, rooster- en haakpanelen bestaan los van elkaar al een tijdje. Echter, door de eigenschappen van de plafonds te combineren, ontstaat een nieuw plafond dat zowel aan de binnen- als buitenkant inspeelt op de eisen van bewoners en gebruikers.”
Stormbestendig
Vanwege de terugliggende glazen gevels van de begane grond loopt het plafond door naar buiten. Buiten moet het plafond corrosiebestendig zijn en bestand tegen zware windstoten tot 150 km/uur. Woudenberg: “In plaats van stalen roosters, hebben we buiten aluminium roosters met een corrosiewerende coating toegepast. Om te voldoen aan de windnorm heeft het plafond een stormvaste achterconstructie als verankering.”
Een extra uitdaging was de eis vanuit de gemeente Rotterdam voor een 50-jarige duurzaamheidverklaring. Hunter Douglas moest met berekeningen op gebied van sterkte en windlast aantonen dat het plafond minimaal 50 jaar kan blijven hangen zonder inspectie.
Meer informatie: Hunter Douglas, Rotterdam