Fermacell uit Wijchen introduceert het halve-doos-in-doos-concept voor grondgebonden woningen. De totaaloplossing staat voor snel en efficiënt renoveren met de helft minder arbeid en materiaal.
Met deze totaaloplossing worden woningscheidende wanden niet aan beide maar slechts aan één zijde voorzien van een voorzetwand. Deze voorzetwand bestaat uit Fermacell gipsvezelplaten en een isolatiepakket, waarmee de woning kan worden opgewaardeerd tot comfortklasse K=2 op gebied van luchtgeluidsisolatie (DnT;A ≥ 57 dB) en contactgeluidsisolatie (LnT;A ≤ 49 dB). Hierdoor brengt het concept de gerenoveerde woning minimaal op het in het Bouwbesluit vastgelegde niveau voor nieuwbouw.
In de Jan Bernardusstraat in Amsterdam is een grondgebonden woning gerenoveerd volgens het halve-doos-in-doos-principe. Fermacell ontwikkelde het concept eerder al voor appartementen. Bij grondgebonden woningen moet rekening worden gehouden met lastige elementen als een trap, keuken of vuurhaard. Larson van Dijk, technisch adviseur bij Fermacell: “Met het halve doos-in-doos-concept is het mogelijk alleen de zijde van de woonkamer te voorzien van een voorzetwand.”
De halve-doos-in-doos-oplossing vraagt slechts de helft van de hoeveelheid materiaal en arbeid die doorgaans nodig zijn. En dankzij hun slanke opbouw beperken de systeemoplossingen het verlies aan woonoppervlak tot een minimum. Daarnaast leveren ze een grote verbetering qua brandwerendheid (60 minuten) en thermische isolatie (Rc-waarde tot ≥ 5,0 m2K/W).
Zwevende dekvloer
Voor renovatie van appartementen is ook een zwevende dekvloer opgenomen in het concept. Fermacell heeft voor elke bouwperiode in de Nederlandse appartementenvoorraad een representatieve woning gedefinieerd. Peutz heeft de akoestische kwaliteit van woningscheidende wanden en vloeren van deze woningen bepaald en vervolgens het effect van de halve doos-in-doos gemeten.
Meer informatie: Fermacell BV, Wijchen
Tekstproductie en beeld Procomm