Een bouwfout van formaat: het 150 miljoen kostende Bahrain World Trade Center is niet goed gebouwd. Dat stelt althans prof. dr. ir. Bert Blocken van de TU Eindhoven in het eerste online college (MOOC) van de universiteit op 28 april jl. Het WTC in Bahrain is de eerste wolkenkrabber ter wereld waarin windturbines zijn geïntegreerd, maar volgens Blocken is niet goed nagedacht over het ontwerp.
15% meer rendement
Als de torens precies andersom had gestaan, dan had dit per jaar bijna 15% meer energie opgebracht. Dit toont Blocken aan met windtunnelmetingen en computersimulaties. Het gebouw werd in 2008 voltooid en bestaat uit 2 torens, verbonden door 3 bruggen. Aan elk van deze bruggen hangt een windturbine in de richting waar meestal de wind vandaan komt. Het idee is dat de torens samen een trechter vormen, zodat de wind de trechter in wordt geperst voor een maximaal rendement. Volgens Bert Blocken klopt die aanname echter niet. Als de torens omgekeerd waren geplaatst, dan was de windstroom veel sterker geweest op de plaats van de turbines.
Meer resultaten
De TU/e-professor belooft dat tijdens de rest van de cursus nog meer interessante resultaten op het gebied van aerodynamica in gebouwen en sport aan bod zullen komen.
Bron: TU Eindhoven
Foto’s: Bahrain WTC, TU Eindhoven
Hang je de turbines aan de andere kant. Krijg ik nu 149 miljoen?
Mvg. Jan