Ga naar hoofdinhoud

Nieuw poeder maakt beton sterker

Het nieuwe poeder Mecalithe moet ervoor zorgen dat de betonindustrie 25 tot 35 procent CO2 gaat besparen. Het poeder is bedacht door professor Youva Raj Tyagi uit India en Peter van Bakel van MGX Research Centre en ontwikkeld door producent en leverancier Suston Group uit Den Bosch. Het poeder is inmiddels ook getest en goedgekeurd door de Kiwa en in gebruik genomen door betonsteenproducent MBI.

Extra lijmkracht

De uitvinders deden jarenlang onderzoek naar Mecalithe. “Simpel gezegd is het een poedervormige hulpstof die de lijmkracht van cement vergroot,” legt Peter van Bakel uit. Testen hebben aangetoond dat er met 40 procent minder cement beton kan worden gemaakt dat even sterk is als traditioneel beton. Mecalithe is geschikt voor de productie van prefab en betonwaren, zowel voor droge mortel als zelfverdichtend beton. “Het verhoogt de werking van cement en maakt daardoor het beton sterker of biedt de mogelijkheid bindmiddel te reduceren,” aldus Van Bakel.

30 procent minder cement

MBI besloot de uitvinding te gaan testen en met succes. Wim Mollink van MBI: “We besparen 30 procent cement en gebruiken het in combinatie met andere duurzamere bindmiddelen en hulpstoffen. Buiten de laboratoriumtesten was het voor ons belangrijk dat Mecalithe ook in de machines en het productieproces gebruikt kon worden. Het heeft die testen formidabel doorstaan.” MBI gaat het Mecalithe vooralsnog alleen in alle infraproducten toepassen, maar er zijn ook plannen voor de bouw. MBI wil onderzoeken of het ook toegepast kan worden in gevelbekleding van beton, in Schotland wordt getest met bouwblokken en lopen er nog projecten voor dakbekleding.

CO2-uitstoot verminderen

De jaarlijkse wereldwijde productie van 6,7 miljard kubieke meter beton zorgt voor een CO2-uitstoot van bijna 5 miljard ton. Omdat beton een veelgebruikte bouwstof is, is het interessant om hiervoor CO2-besparende maatregelen in te voeren. Vorige week meldden Van Hattum en Blankevoort, ENCI en Mebin al dat zij een proef doen met het in het werk storten van geopolymeerbeton, een product waarbij minder CO2 vrij komt dan bij traditionele betonmortels.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

7 reacties op “Nieuw poeder maakt beton sterker

  • That’s an expert answer to an interesting question

  • klaas de vries

    Absoluut verboden middel voor gewapend beton in Nederland door chloride product, wat de sterkte verhoogt en de directe relatie met betonstaal corrosie geeft. Misschien wat duidelijker in het directe verband met producten als kwaaitaal/manta vloeren en monoliet affaire.
    Raadpleeg hierover eerst voor iets met (calcium)chloride te doen.
    Wij leven in Nederland en niet in Siberië!!
    Het verdere gezwam bi dit product wekt de suggestie dat door dit product de wereld te redden is door de koppeling met CO2.
    Bij gebruik van ongewapend beton kan direct cement worden bespaard, zonder toevoeging van zo’n gecertificeerd overbodig product!!

  • Opstap naar 3d bouwprinten?

  • Henk

    Goede zaak. Goed testen en invoeren. Al is ook de vraag of al dat beton wel nodig is, er zijn genoeg andere materialen die milieuvriendelijker zijn.

  • J. de Wit

    Is het een idee om deze Mecalithe te combineren met basalt-vezels of zelfs met basalt-vezel staven ?
    Basalt geeft geen alkalische reactie met cement
    Basalt-vezel staven zijn 2,5 x sterker dan staal,4x lichter, corrodeert niet, C02 footprint 40% lager dan van staal.

  • Tiddo Mendelts

    Verlagen van het cementgehalte beInvloedt het alkalische milieu, dat ervoor zorgt dat de wapening niet roest. Wellicht beperkt dit de toepassing, waarbij het cementgehalte wordt verlaagd. Gebruikmaken van de hogere sterkte kan wel besparend werken. Je hebt minder beton nodig om de belasting op te nemen.

  • Lars van de Kamp

    Waarom is dit product uitsluitend te gebruiken in ongewapende beton? Is het effect dan te vergelijken met calcium chloride?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.