Per 1 januari 2015 wordt de EPC voor onderwijsfuncties aangescherpt van 1,3 naar 0,7. Dat betekent dus dat nieuwe scholen steeds energiezuiniger moeten worden gebouwd, maar wel met aandacht voor het binnenklimaat. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde daarom voor schoolbesturen en gemeentes een whitepaper samen met daarin ideeën voor energieneutrale scholen.
Zes voorbeelden
In de whitepaper ‘Ervaringen van zes koplopers van (bijna) energieneutrale scholen’ worden zes scholen beschreven die allemaal hebben gekozen voor verschillende ontwerpen, maatregelen, technische oplossingen, financieringsconstructies en schoolconcepten.
Kwaliteitsborging
Uit de voorbeelden blijkt steeds dat een slimme combinatie van compact bouwen, goed isoleren, efficiënte verwarming, vraaggestuurde ventilatie en goed geregelde verlichting leidt tot een (bijna) energieneutrale school. Een belangrijke conclusie van de koplopers is verder dat er meer aandacht nodig is voor kwaliteitsborging en voor beheer, monitoring en de gebruikers.
Bron: Lente-akkoord
Laat het maar lekker tochten in de scholen.
De luchtkwaliteit is met duizenden dampende leerlingen vaak beroerder dan in Rijnmond.