Op donderdag 29 januari 2015 organiseert Eisma Bouwmedia van 12.30 tot 13.30 het gratis online webinar ‘Balansventilatie gegarandeerd goed’. Balansventilatie met warmteterugwinning (wtw) kan zorgen voor comfort, gezonde lucht en een gunstige energieprestatie. De praktijk is vaak anders.
Het systeem is nogal eens oorzaak van klachten en problemen. Bewoners klagen over herrie, vertrouwen niet op de goede werking ervan, weten niet hoe ze het systeem moeten onderhouden en klagen over de ruimte die de installatie in beslag neemt. Maar er zijn ook positieve ervaringen. In steeds meer projecten doet het systeem wat het moet doen. Tot volle tevredenheid van de bewoners. In dit webinar gaan deskundige sprekers in op de do’s and don’ts in het ontwerp en de uitvoering. Ook komt er een ‘best practice’ aan bod.
Gratis aanmelden kan hier.
Het webinar is interessant voor:
ontwikkelaars, bouwers (aannemers, installateurs) en corporaties.
Lezers van de vakbladen Bouwwereld, Aannemer, Installatie & Sanitair, Technisch Gebouwbeheer.
Sprekers op het webinar zijn:
Harm Valk, senior adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs en Coos Schouten,
algemeen directeur bij Schouten Techniek.
Dat balansventilatie vanaf begin 2006 grootschalig is toegepast is het gevolg van een afspraak tussen overheid en installatiewereld. Balansventilatie werd welbewust naar voren geschoven omdat het de goedkoopste manier was om te voldoen aan de Europese normen. Alternatieve systemen waren weliswaar beter voor de gebruiker maar ook iets duurder waardoor de huren enigszins zouden stijgen en daarmee ook de huurtoeslag en dat moest voorkomen worden. Wat de maatschappelijke kosten (o.a. volksgezondheid!) zouden zijn van deze ‘promotie’ kwam (en komt nog steeds) niet in beeld.
@i.rees: dat lijken me heel zinvolle vragen om aan de heer Valk te stellen tijdens het webinar.
Dezelfde partijen die nu het Lenteakkoord vormen hebben in november 2005 in hun brandbrief aan de Tweede Kamer gewaarschuwd voor de te verwachten grootschalige toepassing van balansventilatie als gevolg van de EPC-verlaging, toen van 1 naar 0,8. Balansventilatie werd omschreven als een niet-uitontwikkeld systeem dat ernstige gezondheidsklachten kon veroorzaken bij bewoners. De werking van dit riskante systeem is na 35 jaar op de markt te zijn nog steeds hetzelfde. Nog steeds is niet bekend wat de oorzaak is van inherente gezondheidsklachten. Het systeem heeft dus een X-factor. Desalniettemin denkt het Lente Akkoord d.m.v. het project Stroomversnelling op dit moment ongestraft zelf op ongekende schaal balansventilatie toegepast te krijgen. Mocht deze club de X-factor onlangs hebben vastgesteld, dan zal ze dat publiekelijk moeten maken. Kan ze dat niet dan blijft aansprakelijkstelling een reële optie. Is het niet zinniger de aandacht te richten op de 500.000 woningen die de laatste decennia voorzien werden van balansventilatie en waarvan 100 % niet aan eisen voldoet zoals bleek uit het BBA/RIVM onderzoek(maart 2011)?
@Jan Maurits: In het geval van vervuilde buitenlucht, spreek je meestal over gasvormige vervuiling (met name NOx) en fijnstof (PM10, PM2.5, liefst PM1). Alleen die laatste kun jer met een filter uithalen, maar dan praat je wel over F9 filters, die je in woonhuizen zelden tegenkomt. Een simpel F5 of F6 filter zal nauwelijks fijnstof uit de lucht halen, zeker niet in niet optimale omstandigheden.
Lucht die binnen schoner is dan buiten kom je tegen in laboratoria en op de IC van de betere ziekenhuizen, maar niet in een woning, dat is een fabeltje. In elke woning wordt de lucht schoner door een raam open te zetten.
Het ging me vooral over dat ‘gezonde’ lucht. Lucht is van zichzelf niet gezond of ongezond. Maar buitenlucht kan ook vervuild zijn en dan is gefilterde lucht beter voor de gezondheid.
Overigens is het juist nu alarmerend slecht gesteld met de luchtkwaliteit in gebouwen, met name scholen. En dat heeft niets met balansventilatie te maken maar meestal met onvoldoende aandacht voor ventilatie uberhaupt. Meer kennis kan helpen.
Ik wil alles schoonmaken met de hogedrukspuit de ventilatoren de kanalen moeten groot genoeg zijn om doorheen te lopen
Ook de motoren moeten tegen een lik water kunnen. De warmtewissel roosters en ook de electonica moet bestand zijn tegen veel water en een
hoge druk.
Anders lijkt het mij een waardeloos systeem en ook levensgevaarlijk.
Zeker voor mensen die niets meer te vertellen hebben zoals op scholen en in tehuizen.
Daar wordt op het onderhoud zoveel mogelijk bespaart. Het zijn softe killing installaties.
Of je leert niets op school of je wordt binnen de kostste keren zo dement als een deur al gelang naar de instelling.
Natuurlijk is buitenlucht wel de beste lucht. Misschien nog steeds geen gezonde berglucht of zeelucht, maar alle lucht binnen komt van buiten. En hoe langer de weg die het van buiten naar binnen moet afleggen, hoe meer vervuiling de lucht onderweg kan oppikken door vervuilde roosters, filters en kanalen.
@ i.rees: dan lijkt me een onderhoudscontract op een balansventilatiesysteem noodzakelijk. We moeten sowieso af van bouwers die zich na gedane zaken omdraaien en zich niet meer met de exploitatie van het gebouw bemoeien.
En buitenlucht is natuurlijk niet per se de beste lucht, al bestaat er zover ik weet inderdaad geen echt ‘gezonde lucht’.
i.rees: Leuk idee, maar weinig realistisch. Balansventilatie is, mits goed aangelegd, de eerste paar jaar best uit te houden. Daarna ontstaan de problemen, door vervuilde kanalen die zich niet zo eenvoudig laten reinigen als voorgespiegeld, en ventilatieunits die meer lawaai gaan maken. Tegen die tijd is de garantie waarschijnlijk verstreken, of het betreffene bedrijf al lang failliet.
Daarnaast krijg je dan eindeloze discussies over meetwaarden en de interpretatie daarvan.
Overigens is de opmerking in het artikel dat balansventilatie ‘kan zorgen voor gezonde lucht’ ronduit hilarisch. Per definitie zorgt balansventilatie daar niet voor, het is nooit een verbetering ten opzichte van schone lucht, hooguit geen verslechtering, in ruil voor energiebesparing en mogelijk comfort.
als balansventilatie eindelijk ‘gegarandeerd goed’ zou zijn, kan een verplichte garantieverklaring aan gebruikers dat ze gevrijwaard zullen zijn van gezondheidsrisico’s en aantasting van woongenot geen bezwaar meer zijn. Duidelijk moet gemaakt wie er aansprakelijk gesteld kan worden als de effecten van dit systeem toch nadelig blijken uit te pakken voor die gebruikers.