Een van de genomineerden voor een VSK-award was de Energiehaag van Inteco. Dit is een scherm van strekmetaal waarmee in combinatie met een warmtepomp warmte kan worden gewonnen uit de buitenlucht. De Energiehaag is ook geschikt voor koeling.
Vanwege hun energie-efficiëntie staan warmtepompen volop in de belangstelling. Veelal wordt dat gedaan in combinatie met de opslag van warmte en koude in de bodem. Maar dat is in lang niet alle gevallen mogelijk, vanwege regelgeving, bodemgesteldheid of het gebrek aan ruimte in bijvoorbeeld een binnenstedelijke situatie. Inteco heeft daarom als alternatief de Energiehaag ontwikkeld, die zijn energie haalt uit de buitenlucht. De Energiehaag beleefde op de beurs VSK zijn marktintroductie. Inteco gebruikt de Energiehaag zelf al twee jaar in zijn nieuwe pand in Boxtel. Er zijn meer systemen met warmtepompen die energie onttrekken aan de buitenlucht. ‘Maar die werken met ventilatoren. Ons systeem is volledig statisch. Er zijn dus geen ventilatoren die energie gebruiken en er is geen geluidproductie’, vertelt Jack Holthuizen, hoofd R&D van Inteco.
De Energiehaag is een scherm van strekmetaal, waaroverheen glycolvoerende leidingen aangebracht zijn. Door de openheid van het scherm heeft de wind vrij spel, maar ook bij windstil weer vindt de warmtewisseling plaats. Een oriëntatie op de zon is niet nodig. Zon of schaduw maakt weinig verschil. ‘Systemen als zonnecollectoren en energiedaken zijn wel afhankelijk van de zoninstraling. In de praktijk blijkt de energieopbrengst daardoor tegen te vallen. Ons systeem werkt altijd. Zelfs ’s nachts. Daardoor is het op jaarbasis veel efficiënter dan systemen met zoninstraling.’ De Energiehaag is tevens een architectonisch element. Zo kan een goede plaatsing ervoor zorgen dat alle installaties op het dak aan het oog worden onttrokken. De oppervlakte van het scherm is gerelateerd aan het gebouwoppervlak en bedraagt ongeveer een kwart van het oppervlak dat nodig is aan klimaatplafonds. Het is volgens Inteco ook mogelijk om de Energiehaag uit te voeren als daksysteem en zelfs om deze te integreren in balustrades, gevels en vaste zonwering.
Besparing
De Energiehaag werkt tot een temperatuur van rond het vriespunt. Daaronder loopt het rendement van de warmtepomp zo ver terug dat het efficiënter is om terug te vallen op een HR-ketel.
Volgens Inteco levert het systeem voor verwarmen een besparing van 25 tot 40 procent ten opzichte van een conventionele installatie. Bij koelen is dat 5 tot 10 procent. Die besparing komt door het ontbreken van ventilatoren. De terugverdientijd ligt volgens Inteco op 5 tot 12 jaar, afhankelijk van uitvoering en regeling van de installatie.
Tekst: Henk Wind
Foto’s: Inteco bv
- Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de leverancier: http://www.inteco.nl/Contact.html
Met vriendelijke groet,
Redactie Bouwwereld.nl
Graag uitgebreide documentatie hierover.