Ga naar hoofdinhoud

Ruimte voor geleider rolluik

Een rolluik opgehangen die aan de onderzijde net niet helemaal af sluit. De gekozen oplossing is niet al te best!

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

18 reacties op “Ruimte voor geleider rolluik

  • Jan

    rb: Natuurlijk worden ze onzichtbaar ingebouwd als het in de ontwerpfase bekend is.

    Maar de meeste woningen in Nederland worden projectmatig gebouwd. De koper krijgt daarin een lijst met ‘opties’, en daarin staan vrijwel nooit rolluiken. Dus de koper/bewoner die ze wel wil, moet ofwel maatwerk vragen, of het zelf (laten) oplossen. Dat laatste leidt vrijwel automatisch tot opbouwmodules.

    Wim: Dat is dus precies wat ik ook bedoel. “De bouwers” zijn alle mensen die bij het bouwproces betrokken zijn. In de bouwwwereld wordt het nogal makkelijk afgeschoven: ‘is niet mijn schuld, komt door de architect’, die dan weer zegt: ‘is niet mijn schuld, komt door de opdrachtgever’, enzovoorts. Daar ageer ik hier wel vaker tegen.

  • TheoR

    Nederland heeft mijns inziens geen echte “rolluikencultuur”. Het achteraf plaatsen van die ondingen zou aan welstandstoezicht gebonden moeten zijn. In de meeste gevallen ontsieren de rolluiken de gevels. Je zult maar een helft van een strakke tweeblok bewonen en naast je wordt de tent dichtgetimmerd met rolluiken onder (schijn-)argumenten als inbraakveiligheid en energiewinst. Soms ook vóór buitendeuren. Redelijke kans dat de betreffende bewoner eindigt als gebraden haan!

  • rb

    @jan, onzin! Als bij de ontwerpfase al bekend is dat de opdrachtgever rolluiken wil worden die altijd onzichtbaar ingebouwd. Tenminste wel bij de architecten waar ik veel werk voor maak. Probleem ligt vaak bij de tweede eigenaar van het pand. Die wil nadien rolluiken en dan gaat inbouwen niet meer.

  • Geef ‘bouwers’ nu niet overal de schuld van!
    Wel de opdrachtgever, de ontwikkelaar of de ontwikkelende bouwer. Zij bepalen wat het bouwbudget is en wat hiervoor gemaakt moet worden.
    Ook ik zie zelden zonweringsvoorzieningen standaard meegenomen worden zoals veel andere zaken.
    Verstandig zou zijn dit soort zaken in het koperskeuzepakket mee te nemen.

  • Jan

    Dat je hier in Nederland nauwelijks fatsoenlijke (ingebouwde) rolluiken tegenkomt ligt natuurlijk ook aan de bouwers. Zelden zie ik ze als standaard aangeboden optie bij nieuwbouw aangeboden. Met als gevolg dat mensen ze achteraf gaan plaatsen, en dan is inbouw inderdaad weinig economisch.

  • TheoR

    Sorry Leon, mijn tekst “overlapt” gedeeltelijk die van jou. Mijn verwijzingen naar Germania en de financiële paragraaf zijn hopelijk van nut voor geachte lezers.

  • TheoR

    Maarten, helemaal gelijk! En wanneer er dan toch zo’n onding moet komen is het misschien raadzaam om eens bij onze oosterburen te kijken. Europees kampioen rolluiken: bak met rol volledig in de gevel opgenomen, blijvend bereikbaar voor onderhoud, geleiders en rolscherm standaard behorend tot kozijnsystemen, kleuren en afwerkingen op elkaar afgestemd. Kost alleen iets meer. Eeuwig probleem in Nederland.

  • Resumé; rolluiken verbannen………. 😉

  • Leon

    @Philippe
    Vergis je niet, dit is hoe men achteraf dergelijke zonwering aanbrengt. Een rolluik voor een kozijn plaatsen is geen optie, dat past nooit (is met een screenbak plus uitstekende onderbalk van het scherm al lastig of zelfs onmogelijk). Kleurstelling zal ook geen probleem zijn. ‘Het is toch allebei wit?’. Rolluiken zijn in mijn ogen nooit mooi (zelfs niet in de brochure), maar als je (naar mijn mening) tot een acceptabele oplossing wilt komen zul je in ieder geval de bak in moeten bouwen in de spouwmuur, met dus de geleiders op het kozijn. En uiteraard de kleuren dan op elkaar afstemmen.

  • Philippe

    Kleurstelling hebben ze kennelijk niet op gelet. En je vraagt je af of het niet fraaier was geweest als het geheel tussen de muren (in de dag?) was gemonteerd. Dat kost voor de kast bovenaan ws dan wel een klein stukje van je raamhoogte, maar het zit er dan wel fraaier in.

  • Dat opstaande kantje beperkt de kans op zwarte strepen langs de gevel waar de raamdorpelstenen buiten de negge steken, nu loopt daar immers geen water van de waterslag langs de gevel.
    Is een hele nette afwerking zo en zal niet in elke Vinexwijk worden toegepast.
    Spierwitte rolluiken bij crème-witte kozijnen is ook zoiets………..
    Rolluiken of zich zijn al foeilelijk!

  • Philippe

    @Maarten
    Oh, dát detail. Tja, niet echt fraai, maar minor detail imho. Verfje erop en je ziet er bijna niets meer van, mits goede kleur gekozen. En verder valt het op dat die waterslag (sorry, ken de termen ook niet allemaal) aan de zijkant een opstaande rand heeft. In de praktijk is me dat nog nergens eerder opgevallen. Zie dat wel bij tegeltjes in de badkamer…

  • @Philippe, als je met vensterbank (= binnen) de raamdorpelstenen of waterslagen (= buiten) bedoeld dan heb je gelijk. Maar het gaat hier om de uitsparing die is geslepen in de opstaande kant van de buitenste raamdorpelsteen òm het rolluik geheel af te laten sluiten………niet fraai. Maar beter dan een onderdorpel in het rolluik inderdaad.

  • Philippe

    … niet helemaal afsluit? Hoezo dan? Het rolluik sluit toch gewoon af op de vensterbank? Ziet er niet slecht uit. Als je hier een onderdorpel voor het rolluik gaat monteren, DAN ziet het er pas lelijk uit!

  • WV.

    Dit heeft de bewoner waarschijnlijk na de bouw zelf aangebracht of laten aanbrengen.
    Er zijn genoeg oplossingen te bedenken om dit netjes te maken.

  • Had persoonlijk weinig moeite gehad met een kier onderlangs, rolluiken zijn sowieso oerlelijk. Denken ze dat een kleinere kier voorkomt dat een inbreker zijn koevoet er onder zet? Of zijn de bewoners allergisch voor elke vorm van daglicht, hoe minimaal ook?
    Best nog een creatieve oplossing overigens…..

  • JP

    De redactie is door hun gebrek aan taalvaardigheden en technische kennis waarschijnlijk inmiddels zo angstig om fouten te maken dat ze hier voor een wel heel summiere beschrijving hebben gekozen.

    Maar inderdaad, een kwalitatief goed huis waarschijnlijk met een speciaal gevormde dorpeltegels. Om daar dan de flex in te zetten voor een rolluik is nogal wrang.

  • Arend

    Graag ook een foto van de bovenzijde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.