Onderzoekers van de MIT Franz-Josef Ulm en Matthieu Vandamme publiceerden hun bevindingen deze week in een artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences.
High Density beton
Daarin zeggen de onderzoekers dat de vervorming van beton –‘creep’ genoemd- wordt veroorzaakt door de reorganisatie van kleine partikels op nanoschaal. De onderzoekers zeiden het creepproces niet te kunnen voorkomen, maar wel te kunnen vertragen.
Dit bewezen ze met een mathematisch model. Containers voor radioactief afval bijvoorbeeld die met ultra-high-densitybeton (UHD) gebouwd worden, kunnen wel 16.000 jaar sterk blijven in plaats van het huidige beton dat maar zo’n honderd jaar mee gaat.
Milieuvriendelijk
Aangezien beton een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld is, kunnen de positieve effecten voor het milieu enorm zijn als het UHD-beton in de hele bouwsector wordt doorgevoerd.
Jaarlijks wordt er twintig miljard ton beton geproduceerd, goed voor 5 tot 8 procent van de jaarlijkse menselijke uitstoot van CO2. Die hoeveelheid kan de nieuwe betonsoort aanzienlijk terugdringen.
Door de langere levensduur hoeft er minder snel gebouwd of gerenoveerd te worden. Door sterkere structuur kunnen bovendien veel lichtere constructies gemaakt worden, waardoor er veel minder materiaal nodig is.
Bron: Nu.nl