Het Italiaanse kennisinstituut EUcentre gaat in september een test met een typisch Groningse woning op een trilplaat uitvoeren. Het instituut is gespecialiseerd in onderzoek naar de effecten van aardbevingen op gebouwen. Dit heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laten weten.
De woning wordt in een gecontroleerde omgeving blootgesteld aan trillingen die vergelijkbaar zijn met trillingen door aardbevingen. De trillingsintensiteit wordt gedurende het onderzoek steeds verder opgevoerd, net zo lang tot de stabiliteit van de constructie is aangetast. Zo ontstaat een nauwkeurig beeld bij welke grondversnelling mogelijk een onveilige situatie ontstaat. Dit wordt vervolgens vergeleken met grondversnellingen waar rekening mee wordt gehouden in de provincie Groningen.
Groningse bouwmaterialen
Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam heeft de opdracht gekregen om het huis te bouwen. Er zijn ook Groningse bouwmaterialen en mortel gebruikt. Zo zijn de bakstenen van de firma Strating in Oude Pekela. Het huis is inmiddels, op Nederlandse dakpannen na, gereed en zal de komende weken moeten uitharden. In het belang van het onderzoek is de woning qua materiaal en bouw zo veel mogelijk gelijk aan de Groningse situatie. Zo is de woning ook voorzien van spouwmuren, wat een typische Nederlandse bouwmethode is.
Aardbevingsbestendigheid van huizen
Het huis wordt voorzien van camera’s en allerlei sensoren. Doel is om een uitgebreide analyse te maken van het gedrag van het huis tijdens een aardbeving. In november dient NAM een volgende voorgangsrapportage over het volledige onderzoeksprogramma in bij de minister van Economische Zaken.
Tot nu toe worden er op basis van modellen inschattingen gemaakt over de aardbevingsbestendigheid van huizen in de provincie Groningen. Met een proef in een laboratoriumsetting kunnen deze modellen geijkt en daarmee nauwkeuriger worden. De uitkomsten zijn dus van waarde om betere inschattingen te maken van het risico, maar het is na deze test nog niet mogelijk om algemene uitspraken te doen over de aardbevingsbestendigheid van alle gebouwen in het aardbevingsgebied.