Sinds begin 2015 wordt tussen de Sint-Pietersberg en de kalksteengroeve van cementfabriek ENCI in Maastricht gebouwd aan een 40 meter hoge trap en uitzichtplatform. Het meest spectaculaire moment in de bouw van de trap, namelijk het inhijsen van de basis van het uitkijkplatform vindt aanstaande maandag plaats. Twee 20 meter lange stalen liggers voor het uitkijkplatform worden met een 250 tons kraan ingehesen en geplaatst.
Verandering van beton naar staal
Deze maand worden grote elementen als trappen en platform geplaatst waarmee de trap steeds meer vorm krijgt. De trap is 1 september gereed. Zodra de terreinen onderaan de trap zijn ingericht en de kalksteengroeve veilig is gesteld voor recreanten, kunnen bezoekers gebruikmaken van de trap. Dat zal in de loop van 2016 het geval zijn. Wel zal het uitzichtplatform al in de tweede helft van 2015 toegankelijk zijn voor bezoekers.
Door de veranderende samenstelling van de ondergrond zal de trap met twee verschillende methoden worden gebouwd. Het bovenste deel van de trap, dat zich in de dekgrond bevindt, wordt uitgevoerd in beton. Dit deel wordt diep in de grond verankerd waardoor de trap één geheel wordt met de helling. Aangekomen op het mergelpakket verandert de constructie van beton naar staal. De stalen constructie wordt in de dragende mergelwand verankerd en daalt langs de groevewand naar beneden. Langs de gehele trap komen relingen die een eenheid smeden tussen de verschillende delen.
Opdrachtgever van het project is de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied. Het ontwerp van de trap en het uitzichtplatform is van Rademacher & de Vries Architecten uit Amsterdam en Zürich. Projectleiding van de bouw is in handen van Natuurmonumenten (toekomstig eigenaar van de trap). De engineering vond plaats door Castermans Engineers uit Gronsveld (gespecialiseerd in de engineering van beton- en staalconstructies). De bouw vindt plaats door Knols Projects uit Maastricht. De afdeling Gebouwen van Natuurmonumenten vormt samen met Castermans Engineers de directie van dit project.
De trap wordt gebouwd aan de noordzijde van kalksteengroeve van cementfabriek ENCI in Maastricht. Doel van de trap is om de historische route Maastricht – Luik in ere te herstellen. Via deze trap kunnen recreanten straks via de overgangszone D’n Observant bereiken en zo wandelen in de richting van Luik. De trap zal over een hoogte van 40 meter door miljoenen jaren geschiedenis afdalen. Met elke stap gaat de bezoeker duizenden jaren terug in de tijd. Tijdens de afdaling krijgen bezoekers op verschillende plekken subtiel informatie over de geologische opbouw van de route.
Lees ook: Steile trap voor ENCI-groeve