De TU-Eindhoven gaat op 22 oktober 2015 inzicht geven in ambities en potenties van 3D-betonprinten. Het evenement is onderdeel van het 3D Concrete Printing (3DCP) project van de faculteit Bouwkunde en vindt plaats in het Auditorium van de TU/e.
Het thema is ‘Ontwerpen en maken gaan samen / Merger of Design and Production’. Het evenement omvat presentaties, workshops en een marktplaats. Ook is er gelegenheid de 3D-betonprinter in actie te zien.
‘Meer dan een nieuwe maakmethode’
Prof. Theo Salet vat de betekenis van 3DCP-project samen: ‘3D-betonprinten is meer dan een nieuwe maakmethode. Met 3D-betonprinten kan een nieuwe realiteit ontstaan waarin architectuur, constructie en productie vergaand worden geïntegreerd. Die toekomst zijn we nu aan het verkennen en proberen we dichterbij te halen’. Promovendus Rob Wolfs voegt toe: ‘3D-betonprinten heeft de potentie het beeld en de positie van beton grondig te veranderen. 3D-betonprinten is ‘additive manufacturing’, materiaal alleen daar gebruiken waar het nodig is, niet meer en niet minder. Dat is ook van groot belang voor de positie van beton in duurzaam bouwen’.
Ontwerpcompetitie
Het evenement op 22 oktober is het eerste in een serie activiteiten die beoogt de hele keten van architecten, constructeurs, producenten en bouwers te betrekken bij het 3D-betonprinten. Deze eerste editie valt niet toevallig midden in de Dutch Design Week 2015. Het programma heeft extra attractie voor ontwerpers. Er worden ontwerpvoorstellen gepresenteerd voor experimentele prototypen, ontwikkeld in een kleine ontwerpcompetitie met geselecteerde architectenbureaus.
Naast presentaties van Theo Salet en Rob Wolfs over het 3DCP-project zijn er presentaties door Gregor Zimmermann, G.tecz, over ‘trending topics in hightech concrete’ en door Fabio Gramazio, Gramazio Kohler Research Group, ETH Zürich, over ‘digital concrete fabrication’. In parallelle workshops wordt dieper ingegaan op vorm, materiaal en techniek. Op de marktplaats zijn de projectpartners aanwezig voor kennismaking en -deling.
Deelname is kosteloos; aanmelding is mogelijk via cementenbeton.nl.
Lees ook het Premium-artikel: 3D betonprinten volop in ontwikkeling
Michiel Ulbrich: Ik zie niet zo goed wat dat toevoegt boven bijvoorbeeld polystyreen (eps) bouwstenen. Een 3d-printer geeft meer ontwerpvrijheid, maar als ik naar de plaatjes van dat project kijk zie ik geen verschil. Uiteraard zou zo’n printer leuk zijn om ‘blob’-achtige constructies te maken.
Betonprinten wordt al een tijdje in China gebruikt om er huizen mee te bouwen. De muren kunnen prachtig afgewerkt worden en geisoleerd. Binnen 1-2 dagen staan er een een paar huizen van 200 m2 per stuk! Zie
http://www.z24.nl/ondernemen/chinese-firma-print-10-huizen-in-1-dag-457165
ik vind dat er wel een beetje onterechte wildgroei is m.b.t. de term 3 D printen.
Bij plastics kan ik me nog voorstellen dat iets breder wordt ten opzichte van de basis maar ik zie met beton nog geen dak ontstaan.
wat is de ophoogsnelheid overigens van deze muur (zonder dat vervorming optreedt) ?
Het staal printen blijkt ook meer het puntlassen van ‘normaal’ staaldraad te zijn dan printen van staal.
Naar mijn mening moeten we zoeken naar een andere benaming voor de hier bedoelde processen bijv. CGOGB of CO-beton computer gestuurd onbekist gestort beton.