De loodslab is een aantal jaren geleden aangebracht door een professioneel aannemersbedrijf. Helaas niet helemaal correct aangebracht. De slab zou aangebracht moeten worden in de voeg, en verspringend en overlappend met de voeg mee naar onder moeten lopen.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Wie doet dat nou?! een architect zou dat zo nooit op papier zetten! met een liniaal zit je nooit mis.
(Originele reactie gemodereerd door redactie wegens oneigenlijk taalgebruik)
@Paul
Dank je, mooie plaatjes. Ik hoop alleen dat je niet gaat betogen dat we ook de koudebruggen nog steeds zo moeten uitvoeren als in 1953 … 😉
Link naar pagina 226 en 227
https://www.dropbox.com/s/hgi1i5wl6mr2ve2/20151030%20PR%20Loket%20plus%20slab%20Vriend%20p226%202270001.pdf?dl=0
@Paul:
1953 … misschien zijn inzichten veranderd? Maar wat staat er precies in dat boek? Kun je niet een scan ergens plaatsen en hier de link zetten?
Het schuin aanbrengen van lood hoeft zeker niet fout te zijn en kan, om bijvoorbeeld esthetische redenen prima. De getoonde situatie…. Tsja….
pinkelpap, geef dan eens aan wat volgens jou goed is?
Heren(?),
kijk eens even op pagina 226 D-1 van het boek Bouwen door ir. J.J. Vriend uit 1953 en zie hoe het hoort.
Ja, met een loket dus.
Interessante discussie. Wat ik me nog wel afvraag, nu we hier met z´n allen heerlijk aan het mugge(n)ziften zijn, Boven de daktrim had ik nog graag een stukje lood gezien in aansluiting op de dakbedekking, en is de loodslabbe op de pannen niet te lang? Ik meen me te herinneren dat een loodslabbe niet langer dan 1,5 m mocht zijn. Hier haalt hij de 7 dakpannen, is toch zeker ruim 2 m. Ook had de slabbe wel wat netter over de pannen geklopt mogen worden.
Maar als ik het mis heb hoor ik dat graag.
Ik zie de fout niet.
@Theo
Ik ga niet graag naar feestjes, maar toch bedankt voor de uitnodiging.
Jopla; helemaal met je eens. Je mag weer op mijn feestje komen!
aanvulling op mijn laatste zin: kunnen zijn
@Theo:
Inderdaad wat onzorgvuldig geformuleerd, maar ik kan inderdaad niet zien of het lood aan het binnenblad is bevestigd. Ik heb getracht duidelijk te maken dat dit belangrijk is en dat dat vaak niet wordt gedaan.
Voor wat betreft je 2de punt: Als je wilt zeggen dat het als ontwateringsgaatjes moet dienen, dan hebben de open stootvoegen op de slabbe mi alleen zin als de slabbe horizontaal is aangebracht. Nu zal het water langs de slabbe naar beneden lopen. Wel maak je me daarmee op iets anders attent: de open stootvoegen ten behoeve van de ventilatie van de spouw lijken te ontbreken. Theoretisch zouden ze net buiten het bereik van de foto aangebracht zijn.
Jopla; jij beschikt kennelijk over bovennatuurlijke gaven omdat je waarneemt dat hier het lood tegen het binnenspouwblad is opgezet? Die truc zou ik ook graag leren. Röntgen-ogen of handoplegging?
Hadden er dan boven de (muur-)slabbe niet wat open voegjes moeten zijn gelaten?
@Mart: Inderdaad, maar daarom zit ik ook niet in de redactie van dit blad 😉
@Jopla: enige reden
(enig – eniger – enigste??)
“De slab zou aangebracht moeten worden in de voeg, en verspringend en overlappend met de voeg mee naar onder moeten lopen.”
De slab zit in de voeg. Zo te zien zijn de stenen zelfs netjes onder een hoek afgetikt (misschien wel gezaagd). Volgens mij is de enigste reden dat het lood normaal gesproken in de lintvoegen zit, is dat je een behoorlijke afschuifkracht krijgt. Maar gezien het beperkte stukje zal dat hier wel mee vallen. Wat we niet kunnen zien en wat veel belangrijker is, is dat het lood door de spouw heen is vastgezet op het binnenblad. Vaak wordt het lood slecht 2 a 3 cm in de lintvoeg aangebracht zodat er op den duur vochtproblemen in de ruimte er onder ontstaan.
Kritiekpuntjes: de pannen liggen niet erg netjes, en het lood had wat beter aangeklopt kunnen worden, maar is wellicht los gekomen door de bewegende pannen.
Inderdaad, loketten en panlat niet op z’n kant. Zo moeilijk is het allemaal niet…
De aannemer die dit werk presteert zou zijn opdrachtgever moeten betalen in plaats van andersom.
Het doorhangen van de onderste rij pannen wordt mijns inziens niet veroorzaakt door dompen (doorhangen door hefboomwerking) maar heel simpel door de onderste panlat die niet op z’n kant geplaatst is.
Verder is het gewoon (weer) een zootje!
Je bedoelt het dompen van de onderste rij dakpannen? Ook hier geen bouwfout, die (ernstige) schade aan het gebouw kan veroorzaken.
Precies Ernst.
En………..de onderste rij dakpannen, zie je helaas maar al te vaak. Kennelijk is dat zo moeilijk om het goed te doen.
Ook hier bestaat een vakterm voor: loketten….