Afzien van een energielabel bij de aan- en verkoop van een huis mag straks niet meer. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een Europese wet die het afgeven van een energielabel dwingender voorschrijft.
De energielabels geven inzicht in het energieverbruik van een woning en in mogelijke energiebesparende maatregelen. In Nederland krijgen slechts enkele honderden huizen per maand zo’n label. ‘Vaak wordt een koper voor de keus gesteld: meer betalen of afzien van een energielabel’, zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). ‘De nieuwe wetgeving verbiedt deze praktijk. Heel fijn voor de kopers en huurders die straks vooraf weten hoeveel ze kwijt zijn aan energiekosten.’
Klimaat
De nieuwe EU-regels bepalen ook dat alle nieuwe huizen en gebouwen vanaf 2020 nog amper energie mogen verbruiken. ‘Goed nieuws voor het klimaat. Het zal ook veel nieuwe banen opleveren’, verwacht Eickhout, die tevergeefs probeerde om de regels uit te breiden naar bestaande huizen en gebouwen.
Cijfers
Bij een kwart van de woningen in Nederland had eind vorig jaar een energielabel. Medio 2009 was nog maar 13 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs. Vooral huurwoningen hebben een label. Slechts 5 procent van de gelabelde woningen zijn koopwoningen. In totaal hadden eind vorig jaar 1,5 miljoen huurhuizen een energielabel, tegen 70.000 koopwoningen.
Groningen telt relatief de meeste woningen met een energielabel: 30 procent van de huizen heeft er één. Zeeland zit op 25 procent. Utrecht en Noord-Holland lopen achter. In die provincies is 18 procent van de huizen voorzien van een energielabel.
Klik hier voor meer informatie over het energielabel
- Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld