Ga naar hoofdinhoud

‘Duurzame’ windvaan op A’DAM Toren

De A’DAM Toren heeft het hoogste punt bereikt. Met de plaatsing van een windvaan op de voormalige Shell toren in Amsterdam-Noord meet het gebouw vrijwel 100 meter.

Natuurlijke ventilatie

Op de karakteristieke kroon is een mast geplaatst bestaande uit twee luchtkanalen die zorgen voor een natuurlijke ventilatie. Lucht wordt aan- en afgevoerd door de in de mast geplaatste Andreaskruizen (het wapen van Amsterdam), waarmee de bovenste delen van de toren voor een deel zonder stroomverbruik worden geventileerd.

Hergebruik bestaande toren

De windvaan is een van de maatregelen waarmee de voormalige Shell toren wordt verduurzaamd. Hergebruik van de bestaande toren is daarbij misschien wel de meest duurzame maatregel. Waar voorheen de  Shell toren alleen op werkdagen werd gebruikt door 400 Shell-medewerkers, zal A’DAM vanaf voorjaar 2016, 24/7 open zijn met naar verwachting 3.000 personen per dag. In het renovatieplan is er veel aandacht besteed aan de architectuur en het in standhouden van het oorspronkelijke en herkenbare iconische gebouw.

Stevige isolatie van de gevel

In A’DAM Toren is het energieverbruik aanzienlijk lager dan de oorspronkelijke Shell toren door de toepassing van driedubbel glas en een stevige isolatie van de gevel (Rc waarde = 5). Een belangrijk deel van de energie wordt duurzaam opgewekt door gebruik te maken van warmte en koude uit de bodem middels aansluiting op de gebieds-WKO van Cofely en de toepassing van zonnecollectoren op een deel van de platte daken.

Energiezuinige installaties

Het gebouw wordt voorzien van energiezuinige installaties met warmteterugwinning uit luchtverversing en het warme water van de douches van het hotel en het gebruik van energiezuinige liften. Ook zal het gebouw in belangrijke mate worden voorzien van LED-verlichting. Op deze manier is A’DAM Toren klaar voor de volgende 40 jaar exploitatie.

A’DAM wordt een verticale stad met een uitzichtpunt, diverse restaurants, clubs, een hotel en ruimte voor toonaangevende bedrijven uit de creatieve -en muziekindustrie. Het project is een initiatief van projectontwikkelaar Lingotto, Sander Groet, Duncan Stutterheim en Hans Brouwer en wordt gebouwd door bouwbedrijf J.P. van Eesteren, onderdeel van de TBI groep. Komend voorjaar zal A’DAM zijn deuren openen.

Lees ook: Nieuwe stalen constructie op A’DAM Toren

Foto: Jasper Juinen

 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.