Het moet anders met mechanisch ventileren. Alleen een afzuiging in badkamer, toilet en keuken voldoet niet meer. In gezonde, energiezuinige nieuwbouw is een uitgebreider systeem nodig met CO2-sturing per verblijfsruimte, op zo’n manier dat het systeem in basis ook blijft werken als bewoners onlogische dingen doen.
Dat was de conclusie van zowel Atze Boerstra, directeur van BBA Binnenmilieu, als Henk Wegkamp, directeur van adviesbureau Dantuma-Wegkamp, in het Bouwwebinar ‘Goed en gezond mechanisch ventileren’.
Fouten door inregelen en gedrag
Henk Wegkamp liet in het webinar zien wat er in de praktijk allemaal fout gaat. Dat betreft zowel de componenten van het systeem als het inregelen daarvan, maar ook het gedrag van de bewoner. Die is geneigd om roosters dicht te doen en juist in de badkamer, het toilet en de keuken een raam open te zetten. Er ontstaat dan geen onderdruk meer in deze vertrekken en dus wordt geen lucht uit andere vertrekken aangezogen. In een onderzoek door Dantuma-Wegkamp werden in huurwoningen schimmelvlekken aangetroffen tot een vierkante meter groot. Atze Boerstra legde uit wat een robuust systeem is. Dat is een systeem dat in basis blijft zorgen voor frisse lucht, ook als de bewoner onlogische dingen doet. De bewoner moet het systeem echter wel kunnen overrulen.
Ventileren waar de bewoner is
Duidelijk is dat een goed systeem werkt met afzuiging per verblijfsruimte, aangestuurd door CO2-sensoren. Dan wordt namelijk daar geventileerd waar de bewoner verblijft: in de woonvertrekken of juist in de slaapvertrekken. De meerprijs voor een dergelijk systeem is 1000 euro tot 3000 euro voor een systeem met CO2-sturing op de roosters.
Dit webinar werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia op initiatief van het Lente-akkoord. Terugkijken kan hier.
In mijn nieuwbouw woning (2009) is een dergelijk systeem met CO2 sturing geïnstalleerd. De roosters gaan open door een sensor. Echter de sensors zitten op de verkeerde plaats (buitenmuur naast rooster) ook zijn de sensors van zulke slechte kwaliteit, dat deze geen goede waarde aangeven. Gevolg ruimtes waar je nooit bent, staat de sensor op rood + rooster open. Woonkamer altijd groen. Wissel je de sensor om, dan precies omgekeerd.
Het systeem kost onnodig veel energie. Ik heb de de roosters gesloten, de stekker eruit getrokken. En bedien zelf de afzuiging. ’s avond en ’s nachts op 2, overdag op 1 (afwezig)
Op papier en in theorie zijn het leuke systemen. Maar de kluns die het installeerd verpest het voor de bewoners.
In oudere huizen is geen mechanische ventilatie aanwezig of functioneert deze niet goed. Laat men beginnen met een CO2 indicator met display en stoplichtsignalering in de woonruimte en slaapkamer te plaatsen. Zodoende kun je de luchtkwaliteit real-time in de gaten houden en kun je actief en bewust ventileren, net zoveel als nodig en niet meer dan noodzakelijk, zodat niet onnodig energie wordt verspild. Als het niet lukt met natuurlijke ventilatie dan kun je dan altijd nog mechanische ventilatie overwegen!