Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het HagaZiekenhuis in Den Haag het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat behaald voor het onlangs opgeleverde nieuwe ziekenhuis. In het 37.500 m2 grote gebouw hebben het Juliana Kinderziekenhuis, het geboortehotel, het Ronald McDonald huis en een aantal operatiekamers en poliklinieken hun nieuwe thuis gevonden.
Het HagaZiekenhuis is nu het eerste ziekenhuis dat met BREEAM-NL is gecertificeerd. Piet van Hoeven, Directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling, verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw: ‘Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het project een belangrijke rol gespeeld. Bij het ontwerpen van het gebouw hebben de patiënt en de medewerker centraal gestaan. In een gezonde, prettige en comfortabele omgeving herstellen patiënten sneller en is het voor medewerkers prettiger om te werken. Tijdens het ontwerpen van het gebouw is intensief overleg geweest met alle betrokken partijen.’
Comfortabel en energiezuinig gebouw
Door het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en LED-verlichting is een gezond, comfortabel en energiezuinig gebouw ontstaan. De constructie en de plaatsing van installaties zorgen ervoor dat toekomstige wijzigingen in het gebouw relatief eenvoudig mogelijk zijn. Daarmee is het ziekenhuis voorbereid op de toekomst. Tevens is gebruik gemaakt van duurzame materialen voor de nieuwbouw. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de beplanting van de tuin die is aangelegd met veel aandacht flora en fauna. Al deze maatregelen hebben geleid tot een BREEAM-NL score van 70,63 procent (Excellent).
Fasegewijze aanpak
De ontwikkeling van het nieuwe gebouw van het HagaZiekenhuis heeft zich in zeer korte tijd voltrokken. In vier jaar tijd is het nieuwe ziekenhuis gerealiseerd. Er is gekozen voor een fasegewijze aanpak, waarbij per fase financiering werd aangevraagd. ‘Daarvoor hebben we een goede businesscase gemaakt, die we ook hebben waargemaakt’, zegt Chiel Huffmeijer, voorzitter raad van bestuur van de Reinier Haga Groep waarvan het HagaZiekenhuis onderdeel is. Voor de nieuwbouw werd het consortium VolkerWesselsHaga opgericht, dat zich baseerde op de uitgangspunten van design, build, maintain, waarbij een onderhoudscontract voor twintig jaar werd afgesloten. Dat was nog niet eerder vertoond in de ziekenhuiswereld.
Aandacht voor trillingen, geluid en stof
In het naastgelegen ziekenhuis is de zorg tijdens de nieuwbouw continu doorgegaan. ‘Door onze medewerkers, onderaannemers en leveranciers te betrekken bij het proces, weten ze wat er gebeurt en wordt ook de bewustwording gestimuleerd. Met toegankelijke handleidingen en introductiefilms werd aan bouwplaatsmedewerkers duidelijk gemaakt wat wel en niet mocht’, vertelt Piet van Hoeven van VolkerWesselsHaga. Aandacht voor trillingen, geluid en stof waren hierdoor van groot belang. In combinatie met de afvalscheiding, het beperken van energie en waterverbruik en het omgevingsmanagement heeft dit tot een duurzame bouwperiode geleid.
Tijdens het DGBC Seminar Gezondheid in Gebouwen in 2025 op 18 mei wordt het certificaat officieel uitgereikt.
Foto’s: Michel Kievits
@han
Het gebouw is ontworpen door Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA), http://www.mvsa-architects.com/
Naast MVSA werkte Volker Wessels samen met de volgende bouwpartners:
Boele & van Eesteren
KondorWessels Projecten
HOMIJ Technische Installaties
Imtech
Karres en Brands Landschapsarchitecten
Van Rossum Raadgevend ingenieursbureau
Valstar Simonis adviseurs installatietechniek
Peutz
SQwin
Mark-Erik Nota Advies- en interimmanagement
Het is ongetwijfeld zo dat er bij dit project een architect betrokken is. Het is opvallend dat wanneer er binnen een consortium gewerkt wordt de architect vrijwel altijd wordt vergeten en dat in dit geval Volker Wessels het project claimt, wie is de architect??