Ga naar hoofdinhoud

Opletten bij subsidieaanvraag warmtepomp

De zogenoemde ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duuzame Energie), bedoeld om particulieren en bedrijven te stimuleren om apparaten zoals zonneboilers en warmtepompen te kopen, kan door de eindgebruiker zelf worden aangevraagd. Maar daarbij is het wél even opletten, waarschuwt subsidieadviseur Ramon IJzenbrink.

Betalingsbewijs en koopcontract

Zo is er een verschil tussen bedrijven en particulieren: bedrijven die een warmtepomp willen kopen en daarvoor subsidie willen ontvangen moeten de ISDE-subsidie van tevoren aanvragen, dus nog voor er een overeenkomst is getekend. Particulieren kunnen juist alleen achteraf subsidie krijgen, indien ze al betaald hebben, op basis van een betalingsbewijs en een koopcontract. Maar hun aanvraag mag dan weer niet later dan drie maanden na betaling gedaan worden.

De regering stelde voor 2016 een bedrag van  70 miljoen euro ter beschikking voor de ISDE-subsidie. Op warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels kunnen bedragen van 500 tot 2.500 euro worden teruggevraagd. IJzenbrink: ‘Het aantal aanvragen is tot nu toe nog niet heel hoog, maar als die 70 miljoen is uitgekeerd vangen latere subsidieaanvragers bot.’

EPC-berekeningen

Een ander belangrijk aspect aan de subsidie is dat de aanvrager moet aantonen dat de nieuwe warmtepomp voor extra duurzaamheid zorgt. IJzenbrink: ‘Je moet daarom twee EPC-berekeningen meesturen. De ene Energie Prestatie Coëfficient geeft aan dat je de norm met de huidige of ‘gewone’ installatie haalt, de tweede geeft aan dat je woning of bedrijf met de nieuwe installatie een betere EPC scoort.; Installateurs en EPC-adviseurs kunnen dergelijke berekeningen opstellen.

IJzenbrink, werkzaam bij subsidieadviesbureau Subvention, heeft geen commercieel belang bij deze waarschuwing. ‘Wij adviseren normaal bij veel grotere en complexere subsidievraagstukken. Bij de ISDE-subsidie, is onze toegevoegde waarde te gering.’

Gratis webinars

IJzenbrink is een van de sprekers op het gratis webinar dat Eisma Bouwmedia op 23 mei organiseert met als titel ‘Duurzame installaties voor de bestaande bouw’. Het webinar maakt deel uit van in totaal vier webinars die in de lente en in het najaar over duurzame installaties zullen worden gehouden, in samenwerking met installatieleverancier Vaillant.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden voor de gratis webinars

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Opletten bij subsidieaanvraag warmtepomp

  • Als het budget voor dit jaar op is, kan er budget bijgepubliceerd worden, als dat niet gebeurd, kan je volgend jaar opnieuw aanvragen. De kans om subsidie te missen is dus erg klein. De twee EPC berekeningen zijn alleen nodig bij nieuwbouwprojecten en ook alleen als bijvoorbeeld een warmtepomp in de plaats komt van een toestel dat nodig is om aan de wettelijke EPC-eis te voldoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.