Ga naar hoofdinhoud

Betonprinters op de bouwplaats

In 2015 hebben onderzoekers van de TU Eindhoven een betonprinter ontworpen die in september in gebruik is genomen voor onderzoek. Vrijdag 24 juni was er een grote demonstratie waarbij de betonprinter in actie en, een driedimensionaal geprint betonnen casco van een gedeelte van een woning getoond werden. De woning is ontworpen, geprint en geassembleerd door promovendi Zeeshan Yunus Ahmed en Rob Wolfs, dit met behulp van Van Wijnen Groep N.V., architectenbureau I’M Architecten, en constructeursbureau Witteveen+Bos.  Het beton werd geleverd door SG Weber Beamix.

Wereldwijd rukken ‘3D-printing’ en onderzoeken naar de optimalisatie ervan op. Dubai heeft zelfs de ambitie om in 2030 een kwart van zijn nieuwbouw te printen. “Een hoge ambitie”, beaamt ir. Louise van de Worp, coördinator innovatie bij Van Wijnen. “Maar het is de toekomst, ook in de woningbouw. De infrawereld past op kleine schaal al driedimensionaal geprinte elementen toe. Wij verwachten dat op termijn complete woningen uit de betonprinter rollen. We zien veel voordelen in het printen van woningen, maar dit vergt verder onderzoek, en wij denken graag mee aan het verder optimaliseren van een 3D-betonprinter.

Gerealiseerde bouwprojecten

Dat het kán, bewijzen reeds gerealiseerde bouwprojecten in het buitenland. In Dubai staat het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw. Het casco werd in zeventien dagen neergezet. Dat laat meteen een groot voordeel zien van deze innovatieve methode: printen gaat snel en kan in een continu proces plaatsvinden. Daar komt bij dat elke organische vorm mogelijk is. Daarnaast vangt een betonprinter het mogelijk ontstaan van een naderende tekort aan bouwpersoneel op.”

Onderzoek

Van de Worp benadrukt dat het 3D-betonprinten in Nederland nog in de kinderschoenen staat. “Vandaar dit onderzoek. We zijn heel blij dat we aan deze innovatie kunnen bijdragen met onze woningbouwexpertise. Tegelijkertijd is het voor ons erg waardevol dat we er nu al ervaring mee opdoen.

Printers op de bouwplaats

We hebben laten zien dat het printen van een betonnen woningcasco kán. De komende jaren staat in het teken van verder onderzoek. De verwachting is dat er de komende jaren op diverse bouwplaatsen en in productieomgevingen betonprinters staan. Dus geen bouwkranen meer.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “Betonprinters op de bouwplaats

  • De Vries

    @Verspaget de grondstoffen van beton zijn praktisch onuitputtelijk. Daarnaast is beton ook zeer goed recyclebaar. Wel komt er bij de productie van beton veel CO2 vrij.

  • Verspaget

    is er wel genoeg beton in de wereld om gebouwen te printen?
    Kan er met gerecycled beton worden gewerkt?
    Ik mis in dit soort verhalen de uitleg over “constructieve veiligheid”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.