Ga naar hoofdinhoud

Zware funderingsplaat onder woontoren

Voor de fundering van de uitkragende woontoren Belvedère in Hilversum is een betonplaat van een meter dik gestort, met 120 ton wapeningsstaal. Lokhorst Bouw en Ontwikkeling moest bij het aanleggen van de fundering rekening houden met een grote betonnen waterleiding op de bouwkavel. Ook het ontwerp van de toren en de keuze voor een kleine footprint zijn bepaald door die waterleiding en de krappe kavelgrenzen.

Belvedère in Hilversum is een toren met tien woonlagen op een commerciële plint en een kelder met bergingen, ontworpen door architect René van Zuuk. Om binnen de kleine footprint toch 55 appartementen van verschillende grootte te realiseren, gaf Van Zuuk de toren een kruisvorm die naar boven toe aan alle vier zijden steeds verder uitkraagt. Die vorm stelt hoge eisen aan de constructie. Voordeel is dat de uitkragingen aan alle vier zijden gelijk zijn en elkaar in principe in evenwicht houden. De betonnen vloeren (breedplaat) fungeren daarbij als trekbanden.

Op staal gefundeerd

De constructie van de toren is berekend door Ingenieursbureau Van de Laar uit Eindhoven. Doordat Hilversum op de zandgronden van de Utrechtse heuvelrug ligt, hoefden geen palen te worden aangebracht. Op het zandpakket is op 4 meter diepte een betonplaat van een meter dik aangebracht, metcirca 120 ton wapeningsstaal (hoofdwapening ø25, # 150). Deze plaat is anderhalve meter breder dan de footprint van het gebouw.

CSM-wand

Voor Lokhorst Bouw en Ontwikkeling uit Beverwijk was de aanleg van de fundering ook een behoorlijke uitdaging. Vanwege de betonnen waterleiding en een doorgaande weg vlak langs de bouwkavel kon de bouwput niet zo maar worden uitgegraven met een talud. Ook een damwand slaan was geen optie omdat de trilling kans zou geven op schade aan de waterleiding, zo vertelt uitvoerder Léon Koopman. Daarom is aan twee zijden gewerkt met een CSM-wand. Deze wand wordt in het werk gemaakt door de bestaande grondslag te versnijden en te vermengen met een cementmix.

De betonnen fundering is in één dag gestort en is na het storten monoliet afgewerkt. De stort ging in een tempo van 80 m3 per uur. In totaal was er 660 m3 beton nodig. Dit is gestort in drie lagen, waardoor een te hoge druk op de bekisting werd voorkomen.

In één van de oksels van het gebouw is ook gelijk een funderingsplaat gestort voor de torenkraan. Een andere plek was niet mogelijk omdat de kraan dan bovenop de betonnen waterleiding zou komen te staan.

Planning is om in januari 2017 op hoogte te zijn en in de zomer van 2017 op te leveren.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Novaform Vastgoedontwikkelaars
Ontwerp: René van Zuuk Architecten, Almere
Constructieadviseur: Ingenieursbureau Van de Laar, Eindhoven
Uitvoering: Lokhorst Bouw en Ontwikkeling, Beverwijk
Bouwperiode: juni 2016 – zomer 2017

Tekst en beeld: Henk Wind

 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

2 reacties op “Zware funderingsplaat onder woontoren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.