Aan de sportuniversiteit van Keulen is het gebouw voor het natuur-wetenschappelijk-medisch instituut opgeleverd. Bij de uitrusting van het complex werd speciale nadruk gelegd op energie-efficiëntie en behoud van natuurlijke hulpbronnen. Het gebouw is ontworpen door kadawittfeldarchitektur.
Energie wordt in het nieuwe gebouw geleverd door de stadsverwarmingsinstallatie. Voor de warmteafvoer wordt in het gebouw gebruik gemaakt van een absorptiekoelmachine voor de airconditioning. Met dit soort energieopwekking en -omzetting wordt de schadelijke uitstoot sterk verminderd. Men verwacht dat in vergelijking met conventionele energieopwekking tot 650 ton minder CO2 in het milieu terechtkomt. Dit betekent dat het primaire energieverbruik van het nieuwe gebouw ongeveer 22 procent lager ligt dan de gestelde energie eisen.
Polygoon ontwerp
Het gebouw van het instituut is 140 meter lang en 18 meter breed. Er zijn twee kelderverdiepingen en vijf verdiepingen boven de grond. De begane grond en de eerste en tweede verdieping verlopen vanaf as 12 gebogen: De oostelijke gevel vormt een cirkelsegment met een straal van ongeveer 61 m. De derde en vierde verdieping lopen rechtdoor en steken boven de onderliggende verdiepingen uit. De stijl-regel-gevel, de geventileerde gevel en de binnen constructie (latei en drempel) hebben een polygoon ontwerp.
Aluminium profielsystemen
Radeburger Fensterbau GmbH gebruikte voor de bouw van de gevels de aluminium profielsystemen van Wicona. Hiervoor werd het Witec 50 systeem toegepast, een stijl-regel-gevel met een smalle aanzichtbreedte van 50 mm. De vensters van het nieuwe gebouw zijn opgetrokken in het aluminium profielsysteem Wicline 65 evo en voor de deuren werd Wicstyle 75 evo gebruikt.
Beide systemen zorgen voor een hoge mate van flexibiliteit en energie-efficiëntie, een veilige constructie en een visuele aantrekkingskracht door de onzichtbare integratiemogelijkheden van deur- en raamelementen in de gevel. Het instituut vormde met 2.700 verdiepingshoge pilaren in verschillende hellingen een bijzondere constructieve en logistieke uitdaging voor de gevelbouwers.
Bron en beeld: Wicona