Ga naar hoofdinhoud

Luchtdichtheidstest bij Energy Academy

Met behulp van een BlowerDoor met vier grote ventilatoren is de luchtdichtheid van de Energy Academy Europe in Groningen aangetoond. Ingenieurs- en adviesbureau DGMR realiseerde voor dit schoolgebouw met een inpandige wintertuin en een atrium van 20 meter een hogere luchtdichtheid dan bij passiefhuizen als norm wordt gehanteerd.

Passiefhuis-norm

De luchtdichtheidstest van Energy Academy Europe (EAE) was de afsluiting van een uitdagend ontwerp- en uitvoeringstraject, waarin DGMR de eis had neergelegd om met dit schoolgebouw minimaal de norm van 0,15 liter per seconde per vierkante meter vloeroppervlak (0,15 dm3/s.m2) te halen. Het gebouw is zo luchtdicht dat het net uitkomt onder deze Passiefhuis-norm, namelijk op 0,149 dm3/s.m2. Omdat EAE betrekkelijk weinig vloeroppervlak heeft ten opzichte van de vaak hoge ruimten, zoals een wintertuin en een atrium, is dit een opmerkelijk resultaat.

Extreem hoge luchtdichtheid

In de niet-passieve bouw komt een waarde van 0,15 dm3/s.m2 met het bouwvolume van de Energy Academy nagenoeg nooit voor. Vergelijkbare gebouwen zitten normaal gesproken op een waarde rond de 0,4 tot 0,6 dm3/s.m2. Wanneer aan luchtdichtheid aandacht is besteed, komt de score uit tussen 0,2 en 0,4 dm3/s.m2. Het behalen van een extreem hoge luchtdichtheid is alleen realistisch als hieraan al in de ontwerpfase van een project aandacht voor is. DGMR was betrokken bij de principiële keuzen in het ontwerp voor duurzaamheid en heeft in de benchmark een nieuwe mijlpaal bereikt. Bouwcombinatie Friso-Koopmans zorgde voor de realisatie.

Luchtdichte scheidingen

Bij de meeste gebouwen vormen de gevels en daken de luchtdichte schil. Bij EAE brachten de adviseurs van DGMR ook interne luchtdichte scheidingen aan om te voorkomen dat lucht zou weglekken en energieprestaties achteruit zouden gaan. Het gebouw kent een labyrint (gangenstelsel) waarin verse ventilatielucht van onder het bouw wordt verplaatst naar de verblijfsruimten. Ook de wintertuin met een semi-buitenklimaat, het hoge atrium en de zonneschoorsteen waren potentieel ‘zwakke’ plekken in de luchtdichting. De test bewijst dat een gebouw met innovatieve oplossingen ook extreem luchtdicht kan zijn.

 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Eén reactie op “Luchtdichtheidstest bij Energy Academy

  • Lert Fontein

    Het filmpje bekijkend en luisterend lijkt mij het gebouw heel lucht-open. Lucht stroomt vrij in en uit. Dus waarom moet het zo luchtdicht zijn kun je je afvagen. Waarschijnlijk om de gewenste klimaatproces luchtstromen te kunnen beheersen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.