De wens van BAM Woningbouw om met een paar muisklikken gevelbakstenen en gerelateerde informatie aan 3D-gebouwmodellen toe te kunnen voegen, is uitgekomen. Wienerberger ontwikkelde hiervoor een online BIM-tool. Met als extra een texturengenerator, voor levensechte visualisaties van projecten met de gekozen gevelbaksteensortering.
Een lengte-, een hoogte- en een breedtemaat. Met deze specificaties betreffende de te gebruiken gevelbakstenen moesten René van der Veen, BIM Engineer bij BAM Advies & Engineering, en zijn collegamodelleurs het altijd doen. De informatie die zij verder nog dachten nodig te hebben, werd bij elkaar gegoogeld om vervolgens alle data handmatig in te kloppen in het 3D-gebouwmodel. Tijdrovend en verre van efficiënt. Terwijl BAM Woningbouw met de inzet van BIM sinds 2011 juist een efficiënter en effectiever proces wil realiseren. Eveneens overtuigd van het belang van BIM leefde er bij Wienerberger, producent van keramische bouwmaterialen, ondertussen de vraag: hoe kunnen wij onze relaties ondersteunen in hun BIM-proces en complete, correcte productdata bieden? Met VOF de Amstel (bedrijf van BAM en CRH Bouwmaterialenhandel, waarvan Wienerberger leverancier is) als verbindende schakel was het contact snel gelegd.
BIM-tool gevelbakstenen
“Een objectenbibliotheek. Dat was onze wens”, vertelt Patrick van der Vliet, BIM Programmamanager Woningbouw. Samen met collega Van der Veen werd hij vrijgemaakt om BIM te implementeren binnen BAM Woningbouw. “Zodat we met de door de architect gekozen gevelbaksteen daadwerkelijk konden modelleren. En met een paar muisklikken alle informatie over de steen bij de hand hadden.” De bestaande Productzoeker op de Wienerberger-website, waarin het circa 400 gevelbakstenen tellende Tercaassortiment is opgenomen, bleek een perfecte basis voor wat volgde: een online BIM-tool voor Terca gevelbakstenen. Uitvoerig getest door diverse marktpartijen.
Gebruik
Met de BIM-tool kunnen gebruikers de met bakstenen te vullen gevel van een gebouw als het ware definiëren. Dat begint bij de Productzoeker. Na de keuze voor een bepaalde gevelbaksteen kan de Textuur/BIM-generator worden geopend: een combinatie van een texturengenerator en de BIM-tool. Wat rest, is het kiezen van het gewenste metselverband (8 soorten), de lint- en stootvoegdikte en voegkleur (40 soorten). Met als uitkomst een Autodesk Revit-bestand. Van der Veen: “De gevelbaksteengerelateerde informatie staat voor een groot deel in de ‘Material Browser’ van het Revit-bestand. Om dit bestand niet onnodig groot te maken, is er een URLlink naar de gevelbaksteensortering op www.wienerberger.nl. De informatie die daar staat, hoef je zelf niet meer in te voeren. Binnen het 3D-gebouwmodel kun je naar de website voor up-to-date informatie over de steen.” Is de gevelbaksteensortering met bijbehorende specificaties eenmaal bekend, dan kan de textuur ervan worden bekeken via levensechte visualisaties van projecten met gevelbakstenen. De texturen kunnen direct in het 3D-gebouwmodel worden geladen. “Die visualisatie maakt dat we bijvoorbeeld aansluitingen beter zichtbaar hebben. En dus ook beter kunnen communiceren.” Een meegeleverde handleiding laat zien hoe gebruikers de Revit-bestanden kunnen inlezen en hoe de textuur aan de ‘wall’ kan worden toegevoegd.
Pluspunten
BAM Woningbouw past de BIM-tool momenteel toe bij twaalf projecten in de modellerende fase. “Het grootste voordeel is dat we kunnen modelleren met de gevelbakstenen die in het project worden gebruikt”, aldus Van der Vliet. “Met daarbij direct de juiste informatie over de stenen, zowel technisch als visueel. We hoeven geen eigenschappen en regels meer aan het product toe te kennen, dat heeft Wienerberger al gedaan.” Een ander pluspunt is de beschikbaarheid van uittrekstaten per toegepast type gevelbaksteen. Waar het metselwerk van een project doorgaans vijf keer apart werd uitgerekend – door calculator, werkvoorbereider, leverancier, onderaannemer en uitvoerder – genereren partijen uit de uittrekstaten nu de voor hen relevante aantallen. De uitvoerder heeft immers het metselwerk van vandaag nodig; voor de calculator gaat het om het totale project. “Maar ook in de onderhoudsfase, als het gevelmetselwerk allang is opgeleverd, kan die informatie nog van belang zijn. Zoeken in dikke papieren dossiers hoeft dan niet meer.”
Aandacht
Wienerberger heeft geen bestelmodule aan de BIM-tool verbonden. Een bewuste keuze, die Van der Veen helemaal onderschrijft. “Bij een gekoppelde bestelmodule bestaat het gevaar dat je op de automatische piloot gaat. Er moet echter nog steeds worden nagedacht en gerekend. Het gaat hier niet om kant-en-klare gevels, maar om een product dat op de bouw moet worden verwerkt. Voor een standaard gevel weten we wel hoeveel stenen er in een m2 zitten; bij accentstenen, gezaagde stenen, rollagen en gemetselde waterslagen ligt dat anders.” Wienerberger biedt op dit moment een BIM-tool, beschikbaar voor Terca gevelbakstenen. Vergelijkbare tools voor Porotherm binnenmuurstenen en Koramic dakpannen zijn in voorbereiding.
Beeld: BAM Woningbouw
“Een meegeleverde handleiding laat zien hoe gebruikers de Revit-bestanden kunnen inlezen en hoe de textuur aan de ‘wall’ kan worden toegevoegd.”
Dus het resultaat is een Revit bestand. Mooie manier om mensen weer te forceren Autodesk te gebruiken. Ik had het echt pas volledig BIM gevonden als deze tool voor IFC had bestaan. Zo heeft de Archicad en de Revit gebruiker er wat aan. IFC ondersteunt ook textures, IfcSurfaceTexture.