Op een historische locatie in de Leidse binnenstad, nabij de Rechtenfaculteit, is een nieuw studentencomplex gerealiseerd. Het door studentenhuisvester DUWO gebouwde pand heeft 216 kamers, waarin inmiddels studenten wonen. Het project werd ontworpen door Dick van Gameren Architecten en uitgevoerd door Van Rhijn Bouw.
Vier woonblokken
De bouw van het studentencomplex in het centrum van Leiden begon in februari 2015 en verliep sneller dan verwacht. Daardoor konden de bewoners al bij het begin van het nieuwe studiejaar de sleutel krijgen van hun nieuwe kamer aan de Langebrug. De nieuwbouw bestaat uit vier woonblokken met 216 kamers die in oppervlakte uiteenlopen van 14 tot 22 m2. De kamerbewoners delen voorzieningen als wc, badkamer en gemeenschappelijke woonkeuken met 3, 4 of 5 huisgenoten. Ze wonen er tegen een voor studenten betaalbare huurprijs: tussen de 332 en 355 euro (inclusief servicekosten, tv en internet en exclusief zelf in te kopen energie die naar verwachting ca. 65 euro per maand kost).
Douchecoach
Het gebouw is voorzien van zonnecollectoren die de energie leveren waarmee warm tapwater wordt opgewekt. Ook in andere opzichten is het gebouw duurzaam: CO2-gestuurde ventilatie en – bijvoorbeeld – in openbare ruimte LED-verlichting met bewegingssensoren. Studenten hebben van DUWO een zogenaamde douchecoach gekregen – dit is een zandloper – om hen ervan bewust te maken dat korter douchen veel energie bespaart.
De locatie van het nieuwe studentencomplex kent een lange geschiedenis. Vanaf 1836 stond hier de St. Petruskerk, die in 1933 afbrandde (en aan de Lammenschansweg werd herbouwd). Nadien stonden aan de Langebrug panden van Sociale Zaken en de brandweerkazerne. Na de sloop daarvan werd archeologisch onderzoek op het terrein uitgevoerd en kon de nieuwbouw door DUWO beginnen.
Originele kerkdeuren
In het gebouw zijn enkele herinneringen uit het verleden opgenomen, zoals de originele kerkdeuren die als ornament in de gang zijn geplaatst en de reconstructie van de gevel van de oude kerk. Op het terrein staat een herinnering aan de brandweerkazerne: de slangentoren, ooit gebruikt om brandslangen in te drogen. Hier wordt – na een kleine aanbouw – een architectenbureau gehuisvest.