Ga naar hoofdinhoud

Herontwikkeling oude Cobercofabriek

FrieslandCampina heeft het plan van BPD | Studioninedots gekozen voor de herontwikkeling van het Cobercoterrein in Arnhem. Het nu nog afgesloten industriële gebied aan de Rijn moet toegankelijk gemaakt worden met en voor Arnhemmers door er een uitgesproken duurzaam en comfortabel stedelijk milieu te realiseren.

Friesland Campina en de Gemeente Arnhem formuleerden de ambitie om de oude Cobercofabriek te transformeren. In vervolg daarop schreef FrieslandCampina een tender uit. De afgelopen periode vond een selectieprocedure plaats voor de verkoop van het terrein en deze werd gewonnen door BPD Ontwikkeling dat daarvoor Studioninedots’ concept Circulair Cityplot als uitgangspunt nam. Het team is verder uitgebreid met Studiospacious, BOEi, DELVA Landscape Architects en lokale partners.

Het Cobercoterrein ligt in Arnhem op een prominente plek aan de Rijn, naast de John Frostbrug, grenzend aan de binnenstad. Het gebied ademt de historie van Coberco en in de nieuwe plannen wordt er gebruik gemaakt van de bestaande structuur, de fabrieksgebouwen en de ligging aan de zonzijde van de Rijn. De nieuwe naam van het gebied wordt ‘De Melkfabriek’.

Circulair Cityplot

Dit stuk stad wordt organisch ontwikkeld volgens Studioninedots’ Circulair Cityplot-concept waardoor ook hier wordt ingezet op een adaptieve menging van functies, typologieën en initiatieven en op het aanjagen van waardevolle interactie tussen bewoners en bezoekers. Energie wordt er gewonnen uit hernieuwbare bronnen, mobiliteit wordt collectief en groen krijgt de ruimte. De Melkfabriek zal straks volledig draaien op Campina’s biogas.

Oude fabriekshallen als identiteitsdragers

Oude gebouwen worden hergebruikt, nieuwe worden toegevoegd; klein en groot en goedkoop en duur worden er afgewisseld. Drie plots zijn aangewezen voor woningbouw, voor zowel appartementen en lofts als grondgebonden woningen, en deze worden afgewisseld met pleinen met horeca en plekken waar wordt gewerkt. De oude fabriekshallen zijn de identiteitsdragers en bieden straks ruimte aan ambachten, exposities en creatieve events. De voormalige Flessenloods wordt bijvoorbeeld ingezet als markthal voor Arnhems ambacht, de Machinekamer wordt horecagebouw en in het Ketelhuis komt een bierbrouwerij. Lokale partners zijn betrokken in de planvorming en dragen daar al actief aan bij.

De Melkfabriek wordt autoluw, en het krijgt vooral met routes voor wandelaars en fietsers die aantakken op de omliggende wijken. Aan de Rijnzijde van het complex wordt een doorlopende boulevard aangelegd waarvan de vormgeving is gebaseerd op de hoogteverschillen die passen bij het rivierenlandschap. 

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.