Ga naar hoofdinhoud

Extra grote slabbe

Deze aansluiting is gedetailleerd op ruime toleranties. Een brede slabbe garandeert een waterdichte aansluiting. Het opgaande metselwerk is uitgevoerd met een rollaag. Bij de nok werd dat lastig en kon men kennelijk geen betere oplossing verzinnen dan een extra grote slabbe aan te brengen.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

9 reacties op “Extra grote slabbe

  • John Jong

    Kan ook niet zeggen dat ik het heel fraai vind, maar aan de bouwkundige kennis van de lezers ontbreekt ook wel het een en ander.
    Hoe kan je nu aan de buitenkant zien hoe deze muur ondersteunt word, met geveldragers? , staat er kalk zandsteen muur onder? Traditioneel worden loodslabben gebruikt, echter lood word in de bouw minder toegepast , hier ook niet wil niet zeggen dat de afwatering niet goed is.
    Aansluiting bovenin is inderdaag wat groot had kleiner gekund.
    Verschillende soorten metselverbanden en stenen zie je vaker, de een vind het mooi de ander niet, maar volgens mij mankeert er niet zoveel aan.
    Bovenin zit uitbloei (witte uitslag) waarschijnlijk bij nat weer gemetseld.

  • hans

    Helaas is er geen / weinig bouwkundige kennis meer bij de architecten. Veelal zitten daar jonge mensen voor de uitwerking die 0 praktijkervaring hebben maar wel erg handig zijn met de computer. Een goed uitvoerbaar detail tekenen is echter te hoog gegrepen. Dus oplossen op de bouw. En met alle respect maar de uitvoerende man/vrouw heeft vaak slechts een beperkte kennis van het geheel en is minder geintresseerd in het architectonische beeld. Dus wordt er vanuit het vakmanschap van hun discipline een oplossing bedacht. En dan krijg je dit.
    Dat stootvoegen niet doorlopen zoals ik hier las is een direct gevolg van het ontwerp en de gekozen stenen. Als je stenen kiest met een grote maattolerantie moet je geen strak metselwerk verwachten.
    Maar ja……dat moet je jezelf wel realiseren natuurlijk als je een steen uitzoekt.

  • Dirk

    Hmmm…. die slabbe is niet fraai maar het metselwerk boeit me meer. Met een rollaag -zonder loketten- hangt dat hele puntje buitenblad dus aan de spouwankers? En wat als dat gaat afschuiven?

  • Hendrik

    Gewoon de afdelingen hoge winstmarge, kost te veel en uitknijp en co.

    Vroeger werden dit soort aansluitingen met loketten afgewerkt.

    En ben benieuwd waar de dakafvoer van het platte dak is. In vroegere tijden werd t.p.v. de aansluiting met het hellende dak een spuwer geplaatst en langs de zijwang een (verholen) goot aangebracht.

    En kijk nou eens naar die stootvoegen van het rode en witte metselwerk. Net niet staand, doorlopend terwijl deze halfsteens moeten verspringen.

    En onder de dakgoot lijkt het net of het elementen zijn. Lintvoeg afwijkende dikte of onvoldoende gevoegd.

    Helaas, helaas de kennis is verdwenen.
    Financien zijn nu de baas.

  • Persoonlijk vind ik die witte rand al foeilelijk maar smaken verschillen en wellicht is het fraai in het grotere geheel. Lijkt net of er een stuk in KZS zichtbaar is dat eigenlijk anders afgewerkt had moeten worden. Ik zie dat het geen KZS is en er is ook aandacht besteed aan het verband dus over dat punt is nagedacht. Wel benieuwd wat er nou achter die slabbe zit, blijkbaar is het metselwerk niet zover doorgezet dat dit met de mantel der dakdekkersliefde bedekt moest worden?

  • Leon

    @Erik
    9 van de 10 kopers kijkt hier helemaal niet naar, zolang het niet lekt is het goed…

  • Erik

    Het is eigenlijk belachelijk dat kopers dit soort oplossingen moeten accepteren. Blijkt maar weer dat er een groot tekort is aan vakmensen, knutselaars zijn er genoeg.
    Ik zou mezelf kapot schamen als ik zo iets moet opleveren.

  • TheoR

    Het geheel was kennelijk bedoeld als “hogere bouwkunst”. Hysterisch overnaaien van historische voorbeelden. Doe het dan goed en neem tenminste de moeite om die voorbeelden te bestuderen. Een beetje “googelen” was hier zelfs te veel moeite. De ontwerper had dan bijvoorbeeld kunnen zien dat een lagere nokhoogte van de kap t.o.v. van de horizontale dakrand en ook een sprong in de gevel fantastische uitgangspunten bieden voor logische en fraaie detailleringen. Er blijft serieuze bouwkundigen niets bespaard!

  • Arend

    Gewoon prutswerk, je zult het maar zo gemaakt krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.