Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe betonpan Monier 30% lichter

Een betonnen dakpan weegt gemiddeld 42 kg per m2. Monier is er in geslaagd een betonnen dakpan te ontwikkelen met een gewicht van minder dan 30 kg per m2: de Aerlox. De dakpan is zo’n 30% lichter en heeft volgens de fabrikant dezelfde sterkte en duurzaamheid als de gemiddelde betondakpan. De lichtere dakpan maakt het werk voor de dakdekker makkelijker en sneller, bespaart op de dakconstructie en betekent minder transport.

De dakpan heeft een open structuur die het zijn sterkte geeft. Aerlox is een technologische ontwikkeling van Monier Technisch Centrum laboratoria. Het idee van lichte dakpannen werd meer dan 20 jaar geleden ontwikkeld door Monier in de VS voor gebieden met extreme weersomstandigheden. De fabrikant heeft de betondakpan doorontwikkeld ter vervanging van verouderde lichte dakconstructies in de woningbouw zoals daken van golfplaten.

Lager traagheidsmoment bij een aardbeving

Licht in gewicht betekent een besparing op de dakconstructie en meer dakpannen per transport, dus minder logistiek en minder milieubelasting. Dat hij lichtgewicht is heeft nog een ander voordeel: de dakdekker kan de Aerlox eenvoudiger, sneller en met minder fysieke belasting verwerken.

De nieuwe betondakpan is voor het eerst in de stad Groningen toegepast waar BAM Wonen in opdracht van woningcorporatie Nijestee 56 eengezinswoningen energiezuinig renoveerde. De opdrachtgever koos voor deze dakpan omdat een lager gewicht op het bovenste deel van de woning een groter traagheidsmoment bij een aardbeving betekent. De Aerlox is dan ook een geschikt product geschikt in dit aardbevingsgevoelige gebied.

Milieuvriendelijk

Dakpannen van beton zijn het meest duurzame product voor hellende daken met de minste milieubelasting (mileuklasse 1 volgens NIBE). Daarbij kunnen betondakpannen aan het einde van hun levenscyclus weer gerecycled worden (cradle to cradle).

Foto: Monier

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.